EN facebook

Záró tárlatvezetések a Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

2017-09-06 11:00

A Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállítása (Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció) az 1927-ben született drezdai képzőművész, Karl-Heinz Adler munkásságának bemutatására vállalkozik. Az idén 90 éves Adler a német absztrakt művészet fontos alakja, újrafelfedezése napjainkban folyik Németországban. Alkotói tevékenységének jelentős időszakát korlátozta a rendszerváltás előtti kultúrpolitika ideológiája: a néhai NDK területén Adler sokáig háttérbe szorult az absztrakt művészeti törekvéseket elvető szocialista környezetben. Bár Adler az 1970-es, 80-as évektől több magyar művésszel is kapcsolatban állt, személye és művei rejtve maradtak a szélesebb hazai közönség előtt.

 

 A két budapesti kiállítás legfőbb érdekessége, hogy Adler életművén keresztül a magyar művészet eddig kevéssé vizsgált jelenségei kerülhetnek fókuszba. A kurátorok különböző megközelítésből azt vizsgálják, hogy a szocialista időszakban kevésbé tolerált absztrakt művészet jelenségei a tiltások ellenére milyen formákon keresztül tudtak érvényesülni. Erre utal a kiállítás címe is. A Kassák Múzeumban Adler képzőművészeti tevékenységének a bemutatása alkalmat ad a hatvanas-hetvenes évek absztrakt művészeti gondolkodásának, kapcsolatrendszerének, társadalmi és politikai fogadtatásának regionális szempontú megközelítésére.

 

Záró tárlatvezetések a Különutak. Karl Heinz Adler és a magyar absztrakció című kiállításon

Időpont: 2017. szeptember 17.

 

A Kassák Múzeumban 17.00-tól Sasvári Edit, a kiállítás egyik kurátora tart tárlatvezetést.

A tárlatvezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

 

15.00-tól a Kiscelli Múzeumban Branczik Márta és Leposa Zsóka kurátorok tartanak tárlatvezetést.

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár kiállítása a „magyar absztrakció” egy sajátos szeletét tárja fel: Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva azt vizsgálja, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

Bővebb információ a Kiscelli Múzeum tárlatvezetéséről itt érhető el.

 

A Kiscelli Múzeum további, a kiállításhoz kapcsolódó programjai:

 

Absztrakt bringatúra

2017. szeptember 8., 17.00-20.00

Találkozó: a FSZEK központi könyvtáránál (Justitia-kút)

 

Kurátori tárlatvezetés a Különutak kiállításon

2017. szeptember 10., 15.00-17.00

Kiscelli Múzeum

kortárs, programajánló
2017-06-30 09:08