EN facebook

Zarándokúton - kamarakiállítás

2019-09-09 18:00

A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es Ars Sacra országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, Zarándokúton címmel kamara kiállítást nyit 2019. szeptember 15-én 10 órakor a Hősök Kapuja Látogatóközpontban. Köszöntőt mond Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Dr. Csernai Balázs atya, a Veszprémi Egyházmegye kapcsolattartója, közreműködik a Szilágyi Iskola Harang Együttese. A kiállításmegnyitó alkalmából családi kézműves foglalkozásra várják a látogatókat, a Szarvaskör Egyesület közreműködésével fagyöngyből készíthetnek olvasót a résztvevők. 

 

Zarándokúton – kamarakiállítás

A zarándokút társas esemény, találkozások, tapasztalatcserék alkalma. A zarándokhelyek finanszírozására is szolgál, a búcsúfia árusításával szerzett bevétel. A magánáhítat céljára imalapok, szenteltvíztartók, gyertyák, viaszfigurák, imakönyvek, szertartáskönyvek, bibliák, rózsafüzérek vásárlásával az adott hely kultúráját, oktatását és további fennmaradását is támogatták.

A zarándoklat vagy másképp búcsújárás a katolikus egyházban és az ortodox kereszténységben a szent helyek látogatása. A keresztény búcsújárás célja a vezeklés, a lelki megtisztulás, a valamilyen betegségből való gyógyulás, vagy a bizonyos ügyért történő imádkozás.

A középkori zarándoklás elterjedésével a kegyképet vagy szobrot őrző Mária-templomokhoz több és több egyre messzebbről származó zarándok érkezik, ahol a hívek búcsút nyerhettek. A búcsújárás népszerű vallási mozgalommá vált, különösen azok a helyek ahol a természetfölötti világ megnyilatkozását az egyház által is elismert csodák jelezték.

Ennek a vallásos cselekménynek a legszebb reprezentálása a templom ajtó előtt letámasztott szebbnél – szebb templomjáró bot. A család otthon maradt tagjai pedig leginkább azért várták haza az úton levőket, mert sosem tértek haza üres kézzel. A kegytárgy árusító pavilon ezek változatosságát jeleníti meg. 

 

A kiállítás kísérőprogramjaként 2019. szeptember 18-án szerdán 16:30-tól S. Dr. Lackovits Emőke Bakonyi, Balaton-felvidéki római katolikusok búcsújárása a 19-20. században, valamint Pátkai Ádám Sándor A lélek útján. Zarándoklatok a középkorban címmel tart előadást. Az előadás a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

 

 

A kiállítás 2019. szeptember 15-29-ig, minden nap 9-17 óráig látogatható, a Hősök Kapuja Látogatóközpontba váltott belépőjeggyel.

A kiállítás minden vasárnap ingyenesen látogatható.

A veszprémi Szent Mihály-napi Búcsú ideje alatt, 2019. szeptember 28-29-én a kiállítás 10-18 óráig látogatható.

 

A kiállítás az Ars Sacra programsorozat részeként valósul meg, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus támogatásával.

https://www.ars-sacra.hu/index.php

https://www.iec2020.hu/hu

kiállítás, programajánló, régészet
2019-09-06 18:00
állományvédelem, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet
2019-09-05 08:00
képzőművészet, kiállítás
2019-09-08 18:00