Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990)

Digtális tartalmak egy gödöllő kiállításhoz

Magyar Múzeumok Online
2019-05-25 09:00

A MúzeumDigitár a napokban tett közzé olyan digitális tartamakat, amelyek a Pulszky Társaság "Év kiállítása" pályázat keretében fő- és különdíjat nyert kiálíltásokhoz készültek.

 

Ezek egyike a Gödöllői Királyi Kastély különdíjat nyert Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990) tárlathoz kapcsolódik, amely a gödöllői kastély azon időszakát mutatja be, amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és honvédségi lakássor.


A kastély szakmai irányításával 2018 júniusában kezdte meg a munkát egy csapat diák, akik vállalták, hogy felkutatják ennek a 40 évnek a még fellelhető emlékeit és a korosztályuk számára is befogadható kiállítást rendeznek belőle.

 

A diákok a nyár folyamán megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, kutattak a Hadtörténelmi Levéltárban, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában, ami szintén a szemtanúk motiválását célozta.
Augusztusban, a háromnapos táborban még intenzívebb munkára volt lehetőségük. Tanultak kiállítás-rendezést, kreatív írást, forgattak reklámfilmeket, ebből az időszakból való porcelán-töredékeket ástak ki és tisztítottak meg. Interjúkat készítettek olyan szemtanúkkal, akiknek még személyes emlékeik vannak ezekről a helyszínekről.


Az így összegyűlt ismeretek, illetve tárgyi anyag alapján közösen meghatározták a kiállítás célját, célcsoportjait és tematikáját. A kastély egyik szolgálati lakásában „élő” kisfiú, Misi szemével szeretnék láttatni ezeket az izgalmas, zárt világokat, amelyek a mai napig hatással vannak azokra, akik kapcsolatba kerültek vele. Olyan kiállítást készítenek, amelyet nem tekintenek befejezett egésznek. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálja, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék, gazdagíthassák a saját emlékeikkel.

 

A digitális tartalom az alábi linken érhető el:

 

https://hu.museum-digital.org/themator/ausgabe/showthema.php?m_tid=156&tid=156&ver=standalone&exhibition_view

 

látogató, múzeumpedagógia
2018-12-20 12:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00