EN facebook

WORLD PRESS PHOTO 2019

2019-09-19 10:00

A World Press Photo Budapesten már a második alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban! A világszerte 100 városban bemutatott válogatás Magyarországon 2019. szeptember 19-től október 23-ig tekinthető meg. A gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert felmutató Borsi Flóra szürreális képeit is megtekinthetik..

 

A World Press Photo minden évben a világ egyik legzajosabb fotós eseménye.  Ezrek jelentkeznek a mindent eldöntő versenyre, majd összességében százezrek nézik meg a fényképekből készült vándorkiállítást.  2019-ben  4783 fotográfus 129 országból 78 801 fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta.

 

 

 

Az elismert fotográfusok között idén magyar alkotót is találunk: Máté Bence másodszor nyert díjat „Természet” kategóriában. Ez azonban csak egy a nyolc kategória - általános hírek, környezet, természet, hosszútávú projektek, portré, hír, és sport, és az év képe, valamint új díjként az „Év képriportja” – közül, amelyek mindegyike érzékenyen reagál a bolygónkat érintő eseményekre, változásokra. A World Press Photo a Magyar Nemzeti Múzeumban ablakot nyit a világra, az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül. Az évente megrendezett kiállítás fontos része a nemzetközi és a magyar kulturális életnek és 42. éve folyamatosan jelen van Budapesten.

 

 

A World Press Photo olyan, 1955-ben alapított globális platform, amely megbízható vizuális újságírás és történetmesélés útján kapcsolja össze a sajtófotó műfaját a közönséggel. Éves pályázatuk a világ legrangosabb fotópályázatává nőtte ki magát, és sikeres világméretű kiállítási programjuk révén évente több millió embernek közvetítik a világ fontos eseményeit. Utazó kiállítása minden évben 45 ország több mint 100 városába jut el, amelyek közül tavaly a budapesti tárlat volt a második leglátogatottabb. A kiállítás olyan történeteket mutat be, amelyek megállítják az embereket, empátiára és gondolkodásra késztetik.

 

 

Az amszterdami éves fesztivál – a díjkiosztó ünnepség keretében – fontos szakmai találkozók és előadások helyszíne. Pályázata díjazza a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait. Develop programjaik (Global Talent Program, az African Photojournalism Database és a Joop Swart Masterclass) ösztönzik a világ sokszínű beszámolóit, amelyek különböző perspektívákból mutatnak be történeteket. Az Explore programjukon keresztül ösztönzik a vitát és a további kutatások folytatását a fotóriporter szakma fontos kérdéseiről. A Witness online magazin folyamatosan új tehetségeket karol fel és új gondolkodásmódot ismertet a vizuális újságírásban és történetelbeszélésben.

 

A World Press Photo Foundation egy kreatív, független, nonprofit szervezet, székhelye Amszterdamban (Hollandia) található. Nagyra értékelik globális partnerük, a Dutch Postcode Lottery és partnerei, a PwC és a WPPF támogatását.

 

 

A tárlatot tavaly több mint 45 000 látogató tekintette meg egy hónap alatt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás sikerének oka a hiteles információk, a színvonalas fotóriporteri és videó-újságírói teljesítmények iránt megfogalmazott általános igény lehet. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel, vagy egyáltalán, el sem jutna hozzájuk.

 

Híven a World Press Photo szlogenjéhez “Connecting the world to the stories that matter”, mindig az elmúlt év legösszetettebb vizuális dokumentumát láthatja a közönség. A fotókon megrendítő történetek pillanatai láthatók, vagy sokszor, éppenséggel felemelő, gyönyörű képriportok.

 

 

A kiállítás szervezője már 28. éve a Herald Europa, felelős koordinátora Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak.

 

 

Kísérő programok:

„Digital Storytelling”: a digitális média évek óta nélkülözhetetlen műfaja. Folyamatos mozi élmény nyújt dokumentarista filmekkel.

 

 

Borsi Flóra „Imagine“ kísérő kiállításának szürreális képei univerzális érzelmet, vágyat, kétségbeesést fejeznek ki, metaforái az emberi psziché törékenységét mutatják. Az Adobe Photoshop CC az ő fotóját használja PR tevekénységéhez, a Haselblad az ő manipulációjának videójával reklámozza legújabb fényképezőgépét. Kiállítások sora köthető a nevéhez külföldön, művészetével Magyarországról hódítja meg a világot.

 

 

Tárlatvezetések, kerekasztal-beszélgetések, előadások, workshopok:

www.mnm.hu; www.facebook.com/nemzetimuzeum/

 

kiállítás, programajánló
2018-09-19 16:00