EN facebook

Washingtonban mutatkozik be a Nemzeti Múzeum keresztényüldözésről szóló kiállítása

TENGERENTÚL

2018-02-09 13:13

A Washingtoni Magyar Nagykövetség különleges szépségű épületében látható 2018. február 8-tól az a kiállítás, amely tavaly ősszel a budapesti közönség érdeklődését is elnyerte. A Magyar Nemzeti Múzeum, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete együttműködésének köszönhetően létrejött anyag a közel-keleti keresztény közösségek helyzetével foglalkozik.

 

A naponta ismétlődő robbantások, véres összecsapások, az egész Közel-Kelet és Észak-Afrika nagy részét elárasztó humanitárius katasztrófa a hírösszeállítások gyakran ismétlődő elemévé vált. A térség háború és erőszak sújtotta országaiban a személyes és a közösségi tragédiák mindenkit érintenek. A Kereszt-tűzben című kiállítás a sokat szenvedő közösségek közül a keresztényekre fókuszál, miután az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett az épített örökség elleni támadások is mindennaposak: a keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig lakóházak lerombolása. A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg.

 

A magyar kurátorok által alkotott kiállítás a Közel-Kelet keresztény közösségei mellett figyelmet fordít az ISIS-re és más terrorszervezetekre is, hangsúlyozva, hogy a szélsőséges, dzsihadista csoportok és a muszlimok közé semmi esetre sem tehető egyenlőségjel.

 

A különleges tárlat a drámai pillanatok, a kilátástalanság, az állandó veszély bemutatása ellenére nem pesszimista hangvételű. Bemutatja a reménységet tápláló kezdeményezéseket, amelyeknek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

 

A kiállítás Európa harmadik legrégebbi nemzeti múzeuma, az 1802-ben alapított Magyar Nemzeti Múzeum, a közép-európai ország és az iszlám világ kapcsolatának múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, az interdiszciplináris kutatásokat végző Migrációkutató Intézet együttműködésének a gyümölcse. Az egyedülálló összeállítás először 2017 őszén a Magyar Nemzeti Múzeumban volt látható.

kiállítás, történelem
2017-09-22 07:10