EN facebook

Vizet mindenkinek!

2019-02-17 16:00

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

A 2019-es Víz Világnapja nemzetközi szlogenje, a „Vizet mindenkinek!” olyan problémára irányítja a figyelmet, amit mi, itt Magyarországon talán észre sem veszünk. Milliók élnek a világban úgy, hogy nincs számukra elegendő és megfelelő vízmennyiség. A tiszta ivóvíz mellett gondolnunk kell a mindennapi életvitelhez szükséges vízre. Háztartások, iskolák, munkahelyek, a mezőgazdaság, az ipar egyaránt küzdenek a túlélésért a vízhiányos, aszály sújtotta területeken. Az aszály és a vízhiány - egymással összefüggő jelenségek, amelyek gyakran súlyosbítják egymás hatásait – óriási nehézségeket okozhatnak a leghátrányosabb helyzetű lakosság számára, kezdve az éhínségtől egészen a migrációig.

Az ENSZ azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ra mindenki számára legyen biztosított az ivóvízhez való hozzáférés, világszerte javítani kell a vízminőséget a szennyezés csökkentésével, valamint az újrahasznosítás és újrafelhasználás népszerűsítésével.

 

Az esztergomi Duna Múzeum immár 15 éve áll a kezdeményezés élén, munkatársaik minden évben több hónapon keresztül készülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a vízügyi igazgatóságok együttműködésével az országos programsorozatra. Múzeumpedagógusaik a pályázati anyagok összeállításánál a különböző korcsoportok igényeit és tudásszintjét egyaránt figyelembe veszik, így az óvodásoktól a kisiskolásokon keresztül a felső tagozatos diákokon túl akár egyesületek, családok, baráti társaságok is részt vehetnek az ismeretterjesztő programokon.

Ebben az évben is meghirdetik a „Vízkvíz” online internetes vetélkedő-sorozatot, amelynek keretein belül iskolák, oktatási intézmények, iskoláskorú gyerekek és csoportok jelentkezését várják. A Gyalogolj a vízért!” kampányra családok, baráti társaságok, egyesületek, de akár oktatási intézmények, óvodák, iskolák gyermekcsoportjai is nevezhetnek .

A Duna Múzeum és a Pilisi Bioszféra Rezervátum közös fotópályázatot hirdet, amelyre olyan képeket várnak, amelyek a Pilisben, a Visegrádi-hegységben vagy a környező településeken készültek. A pályaművek új megközelítésből mutassák be, miképp is része az ember az őt körülvevő ökoszisztémának, illetve azt, hogy hogyan találhatunk megoldásokat a globális kihívásokra.

 

„Gondold újra a víz jegyében!” címmel ismert társasjátékok átírására bíztatják a gyerekeket,  készítsenek új feladványokat, kiegészítőket egy általuk kedvelt játékhoz, hiszen ez közös élményt ad és társasozni jó dolog.

A vizvilagnap.hu weboldal 2019. február 11-től aktív, az idei pályázatok és játékos feladatok és pontos leírásuk ettől a naptól elérhetőek a világhálón. Február 13-tól három héten keresztül zajlik az online kvízjáték iskolák és iskolás csoportok részére, amelyhez szintén ezen a honlapon lehet csatlakozni.

 

A legjobb alkotásokat, pályázatokat, a vetélkedőn elért kiváló eredményt díjazzák és közzéteszik a www.vizvilagnap.hu oldalon.

 

A díjazottak 2019. március 21-én, az országos díjkiosztón vehetik át jutalmukat.

 

Részletek február 11-től a vizvilagnap.hu honlapon, valamint a https://www.facebook.com/vizvilagnap/  oldalon!

gyarapodás, kiállítás, technika
2018-11-15 11:15
helytörténet, régészet, tárgy
2019-02-17 10:00