EN facebook

Virtuális séta Az egri vár története - a püspökség alapításától a Rákoczi szabadságharcig című kiállításban

A DIV VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁSAI 3.

2020-04-11 12:00

Dobó István Vármúzeum honlapján 2019 decemberétől érhető el az egri vár és a hozzá kapcsolódó város történetét bemutató virtuális kiállítás. Az 1470-es években gótikus stílusban épült, de korábbi, majd későbbi építési periódusokkal is rendelkező egykori püspöki palota emeleti termeiben 1965 óta várja látogatóit a közel hatszáz év történetét felidéző kiállítás, mely többszöri megújulás (1973, 1981, 2001) után most bejárható a modern kommunikációs eszközök segítségével is. Mesél az egri püspökök gazdagságáról, az oszmán hódítókkal vívott végvári küzdelmek hősiességéről, a török kor kifinomult ízlésvilágáról, és a II. Rákóczi Ferenc által a Habsburg uralommal szembeforduló kuruc csapatok szabadságvágyáról, mely események a nemzettudatban a hazafiság és a hősiesség szimbólumai. Virtuális sétánk a tanárok, diákok számára is hasznos információkat hordoz az ország sorsát meghatározó hősökről, a hétköznapi életről, a hitről, irodalomról, vagy a sorjázó (romanika, gótika, reneszánsz, kora barokk) korszakok építészeti és képzőművészeti emlékeiről. A lassan száz évre visszatekintő régészeti feltárások eredményeként megmentett műtárgyak sorsáról.


A Monguz Információtechnológiai Kft. által kifejlesztett alkalmazás alapján a nyolc teremből álló kiállítás speciális 360 fokban befotózott terében mozoghatunk. Az egyes termekbe „lépve” a korszakot egy összefoglaló szöveg mutatja be. A befotózott körpanorámás virtuális felületre kerültek az egyes műtárgyak vagy a vitrinekben lévő műtárgycsoportok fotóit és ismertető szövegeit tartalmazó marker pontok, melyekre rákattintva előhívhatók az információk és a felnagyított tárgyfotók, valamint a műtárgyleírások. A 2001-es kiállítás katalógusában megjelent ismeretekhez képest bővített, illetve újabb kutatási eredményeket is magukba foglaló leírásokat a Dobó István Vármúzeum muzeológusai készítették, melyek a közeljövőben megvalósuló új történeti kiállítás megalkotását is segítik.


A kezdőlapról, de minden virtuális teremből elérhető a főmenü terem-kiválasztási lehetősége. A felület gyengén látók számára kifejlesztett, akadálymentesített változata is elkészült, egy kattintással elérhető az ikonsorból. Interneten közzétett virtuális sétánk segítségével elérhetővé válik kiállításunk azoknak is, akik nem tudják megközelíteni a gótikus palota emeleti termeit.

 


2020 nyarára elkészül a virtuális séta angol nyelvű változata, hamarosan elérhető lesz a Dobó István Vármúzeum honlapján.


Ajánlás tanároknak, diákoknak


Az egri vár története című virtuális tárlatot, Eger történelmét számos új, izgalmas megközelítési szempont szerint lehet beutazni. A kiállítás felfedezése történhet úgy, hogy az egyes tárgyak történelmét, sztoriját, különlegességeit fedezzük fel (pl.: Alexandriai Szent Katalin szobra, a noszvaji templom kazettás mennyezete), de lehetőségünk van arra is, hogy az egyes korszakoknak az egri várra vonatkozó ismérveit azonosítsuk be (pl.: Tüzérség és várvédelem – kapcsolódva a magyar végvárrendszer kiépülése című tananyaghoz). Izgalmas szempont lehet az egri vár építészetének, hadtörténelmének áttekintése, vagy az Egerben különböző korszakokban megforduló és jellemző mesterségek számbavétele (mentalitástörténet). Ezeket a témákat számos műtárgy teszi szemléletessé. A mindenki számára jól ismert 1552-es ostrom és a végvári vitézi élet bemutatása mellett sok érdekességet megtudhatunk az egri püspökség történelméről, működéséről, mindennapi életéről, vagy az ostromot követő zavaros időszakról is. A helytörténeti oktatást mindenképpen ezzel a tárlattal érdemes kezdeni, és lehetőség van arra is, hogy csak az adott korszakkal foglalkozzunk. Újabb és újabb korok tanulásánál később visszatérhetünk, hogy áttekintsük az adott időszak egri vonatkozásait, tárgyi emlékeit is.


Számos felfedeznivaló akad a rajz-és vizuális kultúra tárgyhoz kapcsolódóan is, hiszen a kiállításban több képzőművészeti alkotás várja, hogy tanulmányozzák, de több irodalomtörténeti vonatkozása is bír a kiállítás. (Pl.: Tinódi Sebestyén, Balassi Bálint.)

 

A tárlatot a gyerekek egyénileg is bejárhatják úgy, hogy előzetes szempontokat vagy feladatokat kapnak a pedagógusoktól. (Pl.: Keress műtárgyakat az egyes építészeti korszakokhoz! Hogyan éltek a törökök Egerben, milyen tárgyi emlékek utalnak az életvitelükre? stb…)

 

 

Induljon a séta!

Az egri vár története - a püspökség alapításától a Rákoczi szabadságharcig

gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, történelem, virtuális
2020-04-09 12:00
gyűjtemény, hadtörténet, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2020-04-10 12:00
fénykép, film, gyűjtemény, muzeológia, néprajz, tárgy, virtuális
2020-03-27 07:00