EN facebook

Vig Károly: A rovartani kutatások története könyve Szép magyar könyv-díjas

ELISMERÉS

2020-09-19 20:00

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 2019-ben megjelent kiadványa, Vig Károly: A rovartani kutatások története című könyve elnyerte a Szép magyar könyv-díjat a szakkönyvek kategóriájában.

 

A méltatás szerint:

„A Savaria Múzeum a szakkönyvkiadók számára ismert nehézségek ellenére is szép tipográfiával, minőségi műszaki szerkesztéssel, méltó formába öntötte a kutatók és érdeklődők számára ezt a nagyon különleges szakkönyvet." 

 

 

Vig Károly tudományos közleményeiben, könyveiben, előadásaiban számtalanszor bizonyította, hogy milyen  csodálatosak a rovarok, hogy érdekfeszítő a rovarok tanulmányozása, és hogy ebben mi, magyarok mennyire élen járunk. Bár rovarász elődeink munkásságát csak nagyon kevesen ismerik, annak gyümölcsét – néha szó szerint értve –mindnyájan élvezzük.


Milyen üzenetet közvetíthet a jelen olvasójafelé az elmúlt évszázadok rovartani kutatásait bemutató könyv? A szerző a Magyar Rovartani Társaság elnökeként, naponta találkozik azzal az érdeklődéssel, ami a gyermekekben és a fiatalokban lobog a rovarvilág sokszínűsége iránt. Sajnálatos, hogy ez a lelkesedés előbb-utóbb kikopik, és elutasításba fordul.

 

Pedig érdekünk fűződik a rovarok megismeréséhez, mert létük alapvetően áthatja mindennapjainkat.


A könyv a kezdetektől 1910-ig, a Magyar Entomologiai Társaság megalapításáig tekinti át hazai rovartani kutatások történetét. A szerző szakított azzal a felfogással, hogy csak a legnagyobbak életútját ismertette, mert a feledés homályából kutatók tucatjait emelte újra rivaldafénybe. Tette ezt azért, mert meggyőződése szerint nem elég egy piramisnak a csúcsát megmutatni! Meg kell ismertetni mindenkivel azokat az alapokat is, a névtelenek munkásságát, amelyekre legnagyobbjaink eredményei támaszkodnak.

 

A társadalom számára egyes vizsgálatok gyorsan megtérülő eredményeket hoznak, mások hatása csak évtizedek múlva mérhető. A Föld megismerésének története is hasonló léptékeket, értékrendet mutat. Az első nagy expedíciók végezték az úttörés,a térképezés nehéz munkáját, a hídfőállások kiépítését, majd őket követtéka részleteket feltáró, a mindennapok léptékét vizsgáló kutatók. Jobbára ekkor léptek a színre a természetvizsgálók, botanikusok, zoológusok. Az ődicsőségük a társadalom átlagembere számára már messze nem akkora mértékű és értékű. Nevükkel, küzdelmeikkel és eredményeikkel – a legnagyobbakat leszámítva – csak a szakkönyvekben találkozhatunk, és kevéske dicsőségük is jóval mulandóbb. Valljuk be őszintén, igazságtalan értékítélet nyomán történik mindez.

 

Szenzációhajhász, csak a legnagyobb rekordokat számon tartó világunkban mindenki az első sorra, a dobogó legmagasabb fokára figyel, és gyorsan elfelejti a hétköznapok eminenciásait. Különösen igazságtalanok vagyunk a „nemszeretem” lényekkel foglalkozó kutatókkal, amilyenek a rovarászok is.


A kiadvánnyal a hazai tudománytörténet nagy adósságát is sikerült rendezni, és hiánypótló művet adni az olvasók kezébe. Reményeink szerint a könyv hozzájárul ahhoz a szemlélet változásához is, amely egyenrangú félként kezel minden körülöttünk létező élőlényt, így a rovarokat is!

 

A 727 oldalas, gazdagon illusztrált könyv tipográfusa és a borító tervezője Bonyhádi Károly tervezőgrafikus-művész volt.

 

A díjat 2020. szeptember 17-én adta volna át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete Budapesten, a 91. Ünnepi Könyvhét keretében, az ünnepi esemény azonban a járvány miatt elmaradt.

 

Az idei díjazottak összefoglaló kiadványa itt elérhető.

díj, muzeológia
2020-08-19 16:15
Beporzók napja, látogató, műhely, programajánló, természet, természettudomány
2020-03-05 20:00
kiállítás, látogató, múzeumpedagógia, programajánló, természet, természettudomány
2020-09-17 12:00