EN facebook

Vera Molnar művészete - Tárlatvezetések a Kiscelli Múzeumban és a Vasarely Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-01-17 08:00

Két tárlatvezetés is hallható lesz 2020. január 19-én Vera Molnar életművéről.

 

Vera Molnar nemcsak napjaink képzőművészetének egyik kiemelkedő alkotόja, de meghatározό jelentőségű előfutára is. A művészt már az ötvenes-hatvanas években foglalkoztatta a „machine imaginaire”, az embert helyettesítő gép és a művészet összefüggésének a kérdése. A hatvanas évek végétől megtanult programozni, s számítógép által generált műveket hozott létre, ezért a nemzetközi színtéren is a komputerművészet egyik megújítójaként tartják számon. Életművének besorolása egyik vagy másik kategóriába azonban cseppet sem ilyen egyértelmű. Szorosan véve nem tartozik sem a konkrét, sem a geometrikus absztrakt irányzathoz, ugyanis a látszat ellenére alkotásai nem felelnek meg sem az egyik, sem a másik kategória szigorúan vett kritériumainak. Nem konkrét, mert mértéktartόan, de eltökélten rúgja fel annak merev szabályait, és klasszikus értelemben nem tekinthető a geometrikus absztrakt képviselőjének sem, mivel nem formákkal dolgozik, hanem vonalakkal. Ezek a vonalak formálódnak keze alatt egyszerű geometriai idomokká.
Vera Molnar munkásságát az emeli a kortársak legnagyobbjai közé, hogy a számítógép használatával is képes olyan alkotásokat létrehozni, amelyek nem személytelen, mechanikus, rideg művek, hanem emberközeliek: magukon hordozzák a művész gazdag képzelőerejének, kreativitásának és fáradhatatlan kísérletező kedvének a nyomait. A számítógép használata ugyanis nem teszi feleslegessé és nem zárja ki a művész közreműködését, az alkotófolyamat döntő szakasza az emberi agyban zajlik le. A komputer csak a munkát megkönnyítő, végtelen kombinációs lehetőséget felkínáló és véletleneket generálό eszköz. Az irányítás és döntés a művész kezében van – és Vera Molnar ezt mesteri mόdon műveli.

2020. január 19-én egy-egy kurátori tárlatvezetés szól Vera Molnar, az embert helyettesítő gép és a művészet összefüggéseit vizsgáló munkásságáról a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Vasarely Múzeum szervezésében.

 

14.30 – 15.30
Kurátori tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban; Róka Enikő kurátorral és Kumin Mónika művészettörténésszel, valamint Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit gyűjtő házaspárral a Rendetlenség a rendben – Vera Molnar művészete című kiállításban.

 

16.30 – 17.30
Kurátori tárlatvezetés a Vasarely Múzeumban, Szegedy-Maszák Zoltán, Szöllősi-Nagy András és Wolsky András kurátorokkal a Kód és algoritmus – Hommage à Vera Molnar című kiállításon.

16.30-kor Lukács Viola kurátor és Kaspar Kris filmrendező Manfred Mohr: I Can Trust the Machine című interjúfilmjét vetítjük.

A vetítés után a Kód és algoritmus című kiállítás kurátorai, Szegedy-Maszák Zoltán, Szöllősi-Nagy András és Wolsky András közös tárlatvezetése Lukács Violával, a portréfilm egyik alkotójával.


A tárlatvezetések ingyenesek, de mindkét helyszínen belépőjegyet kell váltani, mellyel az egyéb kiállítások is látogathatók:

 

Kiscelli Múzeum
Teljes árú jegy: 1600 Ft
Diák és ifjúsági jegy (6-26 éves korig, érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal, ill. 62 éves kortól): 800 Ft

 

Vasarely Múzeum
Teljes árú jegy: 1400 Ft
50% kedvezmény: 700 Ft / fő (26 éves korig, ill. 62 éves kortól)

 

beruházás, kiállítás, művészet
2017-07-04 09:00
képzőművészet, kortárs, programajánló
2018-11-18 09:00