EN facebook

Vendégségben az Úrnál - Szabadtéri kiállítás a MANK és a MKVM együttműködésében

KIÁLLÍTÁS

2021. szeptember 21-én megnyílt Óbudán a  Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében.

 

„Az Úr nem ment el, itt maradt.

Őbelőle táplálkozunk.

Óh különös, szent, nagy titok!”

 

Babits Mihály: Eucharisztia – részlet; 1938

 

 

Babits Mihály 1938-ban a 34. budapesti Eucharisztikus Világkongresszust ezzel a versével köszöntötte, amely művészi módon foglalja össze az oltáriszentség lényegét. Az Eucharisztia misztériumában a gyarló ember és az Úr szent vendégség formájában egyesül, hogy beteljesüljön, amiért Jézus Krisztus a földre jött. A Krisztussal való találkozás csak ilyen módon válhat lehetségessé, az Úr asztalánál, ott, ahol a titok megtörténik. Hisszük, hogy ennek a misztikumnak a képzőművészeti alkotások befogadásával mi is részesei lehetünk. Erre a (művészeti) vendégségre invitál bennünket a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös tárlata 2021-ben, az 52., ismételten Budapesten megrendezett Eucharisztikus világkongresszushoz kapcsolódóan. A szabadtéri kiállítással minél többek számára szeretnénk láthatóvá tenni, hogyan inspirálja az eucharisztia szentsége a művészeti alkotások megszületését. Öttagú zsűri választotta ki azokat a munkákat, amelyeknek reprodukcióit a Múzeum homlokzatán bemutatjuk.

 

 

A KIÁLLÍTÁS KURÁTORA:

Fazakas Réka művészettörténész

 

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK:

Árvay Zolta, Balás Benedek dla, Balogh Eszter, BOLDI, Czimbal Gyula, dr. Tóta Krisztián, Enyedi Zsuzsanna, Felsmann Tamás, Gáti György, Ghyczy György, Hamerli Judit, Jáger István, Juhász Dorina, Kárpáti Zsuzsanna, Kun Gergely, Kustár Gábor, László Dániel, Lipcsey György, Lonovics László, Maczkó Erzsébet, Marsai Ágnes, Miklós Árpád, Nagy Karol, Oberfrank Luca, Pajor András, Papp Elek, Pistyur Imre, Réti Ágnes, S. Hegyi Béla, Stark István, Szabó András, Szőnyi István, Tóth Angelika, Zsila Sándor

 

 

A 2021. szeptember 21-ei megnyitón

 

KÖSZÖNTŐBESZÉDET MONDOTT:

Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója és

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója

 

A PÁLYÁZATOT ÉS A KIÁLLÍTÁST MÉLTATATTA:

Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója

 

A KIÁLLÍTÁST MEGNYITOTTA:

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója

 

emlékezet, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem, történelem
2021-05-24 10:00
kiállítás, kortárs, művészet
2021-07-07 20:00
gyűjtemény, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, műhely, művészettörténet, virtuális
2020-12-29 18:00