EN facebook

Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat

ELISMERÉS

2024-05-08 21:40

Kurátori, múzeumigazgatói és történészi munkásságának elismeréseként Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattárának igazgatója vehette át az idei MúzeumCafé Díjat. A szakembernek szerda este adták át az elismerést.

 

A 2011-ben alapított MúzeumCafé-díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.  A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára, Martos Gábor esztéta, művészeti író és Rockenbauer Zoltán művészettörténész) segítette.

 

Varga Benedek több évtizedes munkásságáért érdemeli ki az elismerést, de az időzítésben szerepet játszott a MúzeumCafé 95. számában megjelent, Parthenon. Elgin. Hoi polloi című írása, amely a múzeumi restitúció értelmezésének nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szakmai diskurzusban is rendkívüli példája.

 

A díjátadón elhangzott laudációban kiemelték, hogy az általa vezetett Semmelweis Orvostörténeti Múzeum emblematikus kiállításai, A sebesült Görgei, A Semmelweis ikon, Az erényöv titkos történetei (amelyeknek kurátora volt), az Év Múzeuma elismerés és a Magyar Nemzeti Múzeumban töltött öt évének eredményei mind a díj odaítélése mellett szóltak. A múzeumvezetőként általa szervezett szakmai rendezvények „az új muzeológia lényegéről szóltak, teret engedtek a többszólamúságnak, a szerzői hangnak, kritikával fordultak a kiállítási téma, a történelem, a nemzet fogalma, de maga a múzeum felé is”. Varga Benedek szakmai közösséget teremtett, egymástól távol eső intézményeket kötött össze és olyan kollégákat, akik nyitottak voltak az innovatív, elmélyült gondolkodásra – hangzott el a díjátadón.

 

 

Varga Benedek 1989-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte diplomáját történelem-levéltár szakon, majd nemzetközi ösztöndíjjal tanulmányokat folytatott Londonban, Cambridge-ben és Wolfenbüttelben. Ezzel párhuzamosan a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársa, 2000-től főigazgató-helyettese, 2008-tól főigazgatója lett. 2015-től 2021 decemberéig az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, 2023-tól az ICOM Stratégiai Tervező bizottságának tagja. 2016-tól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az MNM a magyar történeti és régészeti muzeológia hazai vezető intézményévé, valamint – a nemzetközi szerepvállalás erősítésével – a nemzeti múzeumi világ egyik európai centrumává váljon.

 

2021 augusztus 1-jétől újra az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója.

 

A laudáció és a Varga Benedekkel készült interjú itt olvasható!