EN facebook

MúzeumCafé Díj 2020: Róka Enikő, a Fővárosi Képtár vezetője, valamint a Narmer Építészeti Stúdió tervezői kapták az elismerést

2020-04-03 18:26

Róka Enikő, a Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A múzeumszakmai lap most első alkalommal különdíjat is odaítélt, az elismerésben az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) tervezői, Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt (Narmer Építészeti Stúdió) részesültek. Róka Enikőnek az intézmény élén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért, Vasáros Zsoltnak és Megyesi Zsoltnak pedig a múlt évben elkészült világszínvonalú múzeumszakmai háttérintézmény épületének tervezéséért ítélte oda a díjat a lap.

Róka Enikő. Szilágyi Lenke felvétele
Róka Enikő. Szilágyi Lenke felvétele

Róka Enikő 2014 decembere óta vezeti a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárat. Azóta az intézmény több, egymáshoz sok szálon kapcsolódó, hálózatszerűen összefonódó kiállítási, kutatási és gyűjteményezési programot valósított meg, amivel egyszerre reflektált a múzeum gyűjteményi sajátosságaira, az intézmény történetére, a kortárs művészet és társadalom jelenségeire.

 

A MúzeumCafé Díj történetének első különdíjasai egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért érdemelték ki az elismerést, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló, és évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult OMRRK csaknem 40 ezer négyzetméteres, korszerű épülete már az elmúlt évben elkészült, jelenleg a szakmai munka technológiai hátterének megteremtésén dolgoznak az intézményben, amelyet idén már a múzeumi szakemberek is birtokba vehetnek.

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt. Szilágyi Lenke felvétele
Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt. Szilágyi Lenke felvétele

A Szépművészeti Múzeum által alapított múzeumi szaklap tizedik alkalommal ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.  A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára, Martos Gábor esztéta, művészeti író, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) segítette. A  MúzeumCafé Díjat a lap művészeti vezetője, Pintér József tervezte. Az elismerést a járványveszély miatt kialakult helyzet miatt egy későbbi időpontban vehetik majd át a díjazottak.

 

Gréczi Emőke főszerkesztő laudációja és a díjazottakkal készült interjúk itt olvashatók:
Róka Enikő
Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt

 

GRATULÁLUNK!

kiállítás, látogató, történelem
2018-10-10 13:09
kiállítás, művészet
2019-06-07 07:00