EN facebook

Valóságos mesevilág – Gyermekeknek hirdet pályázatot a Mesemúzeum

2021-03-11 16:00

2021. márciusától virtuális kiállítássorozattal bővíti a repertoárját a budapesti Mesemúzeum. A 10-14 éves gyermekek lehetőséget kapnak arra, hogy a szívükhöz legközelebb álló tárgyaikat megmutassák és elmeséljék azok miért bírnak számukra akkora jelentőséggel. Ezeket a különleges relikviákat a Minden kincsnek van története című pályázatra várják a múzeum munkatársai. 

 

Az intézmény küldetésének szerves része a kreativitás fejlesztése. Az interaktivitás jegyében, számos programmal, árny- és bábjátékkal, kiállítással, továbbá műhelyfoglalkozással várják a mesekedvelők apraját, nagyját. A kiállítások és programok különlegességét erősíti a képviselt irány, miszerint olyasvalamit szeretnének nyújtanak, amit az iskolai környezet kevésbé érint: erkölcsi és érzelmi nevelés, az alkotókészséggel a középpontban.

 

Fotó: Lackfi János dédmamájának a fakanala

 

 

A felhívást a múzeum kincseskamrájának mintájára hozta létre az intézmény, ahol a tárgyak történetét és azoknak erejét hangsúlyozó időszaki kiállítás különleges, személyes relikviákkal és azoknak történetével ismerteti meg a látogatókat. Ezek a tárgyak kortárs írók gyermekkorából származnak, amelyekről megosztottak egy-egy emléket is, így betekintést nyerünk az írok ifjúságába, rengeteg történetet ismerhetünk meg róluk. Ezen a kiállításon többek között, a költő,  Lackfi János egy fakanalát láthatjuk, ami elmondása szerint még a dédmamája udvaráról származik. Azt is megtudhatjuk hogyan vált ez a kanál „a levespusztító hadsereg” legfontosabb fegyverévé. A történetet teljes változatát és az író további műveinek egy részét a 2016-ban megjelenő Egy a ráadás – Kacifántos történetek című kötetében olvashatják.

 

 

A jelentkezés feltétele a 10-14 közötti életkor, és egy fénykép az adott tárgyról, valamint annak a története írásos formában. A fotó háttérnek lehetőség szerint egyszínűnek kell lennie, a két dokumentum (fénykép, szöveges fájl) címében szerepelnie kell a tárgy tulajdonosának. a mesélő nevének.

 

A virtuális kiállítássorozat első felvonása 2021. március 21-én nyílik.

A jelentkezés beküldéséhez szükséges űrlap itt található. 

 

Forrás: Mesemúzeum

 

programajánló
2017-09-18 19:00