EN facebook

Vadászat - online kiállításmegnyitó és Kutatók Éjszakája a Savaria Múzeumban 2020. november 27-én

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-11-26 10:00

A szombathelyi múzeum már régóta készült idei tematikus kiállítássorozatára, amely a vadászat témáját járta volna körül a négy intézményben. A járványhelyzet azonban átírta az éves programot, de a sorozat legnagyobb szabású kiállítása elkészült a Savaria Múzeum dísztermében, melynek online megnyitójára 2020. november 27-én 10 órakor kerül sor.

 

A „VADÁSZAT – KÖZEL A TERMÉSZETHEZ” című kiállítást rendhagyó módon, online nyitjuk meg a Savaria Múzeum Facebook-oldalán és a Savaria MHV Múzeum YouTube-csatornáján 2020. november 27-én, pénteken 10 órakor.

 

 

VADÁSZAT – KÖZEL A TERMÉSZETHEZ

Savaria Múzeum, 2020. november 27. – 2021. augusztus 31. (a tervek szerint)

 

A tárlat látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását.

 

A kiállítás központi eleme két nagy dioráma: a jellegzetes Vas megyei tájrészlet fényképe előtt felépített erdőszélen és réten nagy- és apróvadakat vehet szemügyre a látogató. Az egyes fajok évszakok és vadászati időszakok szerint jelennek meg: tavasszal az erdei szalonka-húzás, nyáron az őz, ősszel a gím és dám bikák, télen a vaddisznó és a róka adja a fő látványelemet. A népi vadászat néhány formájából is ízelítőt kap a látogató: egyebek mellett csapóvasak, hurkok és a rigászat kellékeinek bemutatásával.

 

A kiállítás látványos elemei Magyarország jellemző vadfajainak trófeái. Az őzagancsokból épített piramis a genetikai változatosságot, a mennyiség és a minőség viszonyát szemlélteti, míg a szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, koponyák és mellpreparátumok az elejtés élményét idézik fel.

 

A sportvadászok hazai és egzotikus tájakon terítékre hozott zsákmánya a „vadászszobában” tekinthető meg, ahol Európa hazánkhoz közeli hegyvidékeiről például barna medve, zerge, mormota, havasi hófajd, nyírfajd, siketfajd kapott helyet.

 

Ázsia jelenleg még kevésbé felkapott vadászaink körében. A hajdani orosz kapcsolatok felhasználásával azonban az ezredfordulón többen vadászhattak az Urálban, közülük Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával mutatunk be néhány trófeát.

 

A 21. században sok vadász számára vált elérhetővé Afrika. A modern szafarik trófeái jelennek meg az Afrika falon (nagy kudu, nyársas antilop, jávorantilop, gnúk, varacskosdisznók, stb.) elsősorban Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával, a Savaria Múzeum saját műtárgyaiból.

 

A kiállításon egy fegyverfalat is kialakítottunk, ahol minden eszköz, ami a vadászathoz szükséges, megjelenik, a fegyverektől a vadhálóig. Az ázsiai eredetű, a magyarok által is magas szinten művelt vadászati technikát, a solymászatot pedig a Vas megyei és egyben a magyar solymászközösség kiemelkedő alakja, Bechtold István eszközeinek segítségével lehet megismerni.

 

Külön egységként szerepel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

 

 

A kiállítás az EGY A TERMÉSZETTEL Vadászati és Természeti Világkiállítás – VAS MEGYE 2020 projekt rendezvénye, amely az Egy a természettel Nonprofit Kft. és az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete támogatásával jött létre.

 

A kiállítás kurátorai: prof. dr. Vig Károly entomológus, főmuzeológus és Dankovics Róbert herpetológus, muzeológus

 

 

Ugyanezen a napon rendezzük meg a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁT is, a korábban említett online felületeinken, 18 órától.

 

A múzeum Facebook-oldalán

 

Kisfilmek:
- Mini tárlatvezetés a "Közel a természethez" elnevezésű, új időszaki kiállításban Dankovics Róberttel, a kiállítás kurátorával
- Szelíd vad rítus - Szendi Péter fotóriporter előadása
- Egy XVIII. századi puska restaurálása - Kiss Ernő Csaba fém szakrestaurátor előadása
- Madármentők - a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont filmje

Múzeumpedagógia:
- Vadonjó ajándéktasak készítése - Bodorkós Orsolya múzeumpedagógussal
- Madarat tolláról - készíts színes könyvjelzőt! - Zátonyi Kata múzeumpedagógussal

felhívás, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, természet
2020-11-22 15:00
díj, kiadvány, muzeológia, műhely, tárgy, természet, természettudomány
2020-09-19 20:00