Üvegbe zárt szentek - Perlaki József veszprémi üvegművész előadása a Laczkó Dezső Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-03-31 16:00

Dr. Tevesz Mária, a Laczkó Dezső Múzeum művészettörténészének kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy helyi üvegművész, Perlaki József két üvegablakával gyarapodott a Laczkó Dezső Múzeum Képzőművészeti gyűjteménye. A nagyobb méretű, klasszikus ólomüvegablak Szent Márton püspököt jeleníti meg, míg a kisebb alkotás egy stilizált angyalt ábrázoló üvegrelief. A két alkotást maga a művész fogja bemutatni az érdeklődőknek.

 

Perlaki Podmaniczky-díjas üvegművész bő negyven éves, termékeny pályája főként az egyházi üvegművészet területén bontakozott ki –, ezt illusztrálják színezett üvegfestményei, különleges, szakrális témájú üvegdomborművei, mozaikjai. A hagyományos, színezett, festett, ólmozott technikával 1977 óta tervez és készít új templomi üvegablakokat, illetve restaurálja az egykori nagy mesterek, Róth Miksa, Kratzmann Ede felújításra szoruló munkáit.


Az említett elismeréssel a Budavári Mátyás-templom restaurálásáért jutalmazták, de dolgozott a Parlament, a zirci apátság, a váci préposti palota, az Állami Balettintézet, számos budapesti és vidéki templom üvegablakainak helyreállításán. Munkáinak különleges emlékét, ugyanakkor dokumentációs igényét őrzik, művészi alázatát bizonyítják azok az apró „tanúüvegek”, templomok eredeti, azóta kipótolt részletei, amelyeket nem egyszer megmentve, új keretbe foglalt.

 

A restaurálások mellett az újonnan tervezett üvegablakokat reprezentálják, többek között, a körmendi Batthyány-Emléktemplom, a budapesti Bazilika, a soroksári, dunaharaszti, pestújhelyi, nádasdi, mindszenti katolikus templomok ólomrekeszes üvegablakai - ez utóbbi esetben az ottani keresztút, csillár és oltárdombormű is. Sőt, az országhatárokon túl is megtaláljuk munkáit Ausztria (Eisenstadt, Bad Vöslau, S. Margarethen), Szlovákia (Lekér, Kalász) egyházi épületeiben.

 

Veszprém városában sincs olyan templom, ahol ne kérték volna közreműködését új üvegablakok tervezésében és kivitelezésében vagy a restaurálási problémák megoldásában. Kiemelkedik ezek közül a Szent Mihály-Székesegyház apszisának magas színvonalú déli üvegtáblája, amely az Irgalmas Jézust és a Rózsafüzér királynéját ábrázolja Mindszenty József és Batthyány-Strattmann László élethű portréjával. Új tervezésű ablakait láthatjuk Veszprémben a Gizella-kápolnában, az Árpád-házi Szent Margit-templom szentélyéhez csatolt déli kápolnában és a templom kriptájában.

 

Ha a műveit számba vevő hosszú listán dominálnak is az egyházi épületek, a vallásos témák, ezek mégsem kizárólagosak. Az Budapesti Orvostudományi Egyetem aulája, a Gyöngyösi Művelődési Ház új ablakai, a Veszprémi megyeháza Litkey József által tervezett, lépcsőházi üvegtábláinak restaurálása, az első világháborús modern emléképítmény ablaka a veszprémi emlékparkban vagy a balácai római mozaikok által inspirált üveg-etűdje a profán művészet területére tett kirándulásokat bizonyítja, tág horizontú, értékekre nyitott szemléletét tükrözi.

 

gyűjtemény, iparművészet, #muzeumozzaszobadbol, műhely, téma, virtuális
2022-02-06 17:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-02-17 20:00