EN facebook

Ünnepi műsor a Székely Nemzeti Múzeumban a magyar kultúra napján

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-01-19 17:00

Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a magyar kultúra napján, 2024. január 22-én, hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla termében. Ebből alkalomból kerül majd sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására, melyet idén tizenötödik alkalommal adnak át olyan személyiségeknek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akiknek tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségüket szolgálták.

 

A díjátadót követően megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban.

 

A kiállítás a két jelentős alkotó pályájának közös pontjait eleveníti fel, emellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitráliumok láthatók majd. A kiállítás újdonsága a Kós hagyaték részét képező, Kós Károly faragta sakkfigurák, valamint a Könyv a lovakrul című kötet eredeti példánya.

 

 

Az ünnepi eseményen Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője tart igény szerint kurátori tárlatvezetést.

 

Köszöntőbeszédet mond:

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

 

A kiállítás katalógusát bemutatja Szebeni Zsuzsanna, szerkesztő, előadást tart Boér Hunor, könyvtáros muzeológus.

 

Közreműködik:

Kovács Sára, diák.

 

Jelen lesz Kós Katalin, a kiállítás társkurátora, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Makkai András, magyargyerőmonostori üvegművész.

 

A kiállítás 2024. március 28-ig látogatható.

beruházás, emlékezet, építészet, látogató, téma, természet
2023-05-22 16:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, néprajz, téma
2023-10-19 16:00