EN facebook

Újra megnyitja kapuit a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum

MEGÚJULÁS

2023-10-19 16:00

A Székely Nemzeti Múzeum 2023. október 26-án, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes eseményen nyitja meg újra a nagyközönség előtt az intézmény korszerűsített, Kós Károly által tervezett főépületét és az azt övező dendrológiai parkot.

 

A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják majd, melyek közül kiemelkedik a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat. A háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgáló kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is.

 

Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik ugyanakkor a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt, néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében.

 

 

Az eseményen a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti.

 

Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart. A múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket.

 

Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.

beruházás, emlékezet, építészet, látogató, téma, természet
2023-05-22 16:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2023-08-31 07:00
díj, örökségvédelem, téma
2019-03-21 09:00