EN facebook

Újraindul A hónap műtárgya sorozat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban

TÁRGY

2022-04-17 20:00

A Székely Nemzeti Múzeum a járvány és a múzeum főépületének felújítása miatt néhány évre szüneteltette nagy sikerű, A hónap műtárgya címet viselő sorozatát. 2022-ben azonban ismét minden hónap utolsó csütörtöki napján közszemlére teszi gyűjteményének egy-egy kiemelt, különleges, esetleg soha nem látott darabját ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban.

 

Februári hónap műtárgya: Éltes Barna – Oszlop

 

Éltes Barna szobrászművész 1981-ben született Sepsiszentgyörgyön, 2005-ben végzett a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászat szakán. 2002 óta több egyéni kiállítása nyílt Budapesten, Stuttgartban, Pécsett, Csíkszeredában, Nagyváradon, Székesfehérváron, Kézdivásárhelyen és szülővárosában is. Több nemzetközi és hazai díj kitüntetettje, 2021-ben ő nyerte el a rangos, szobrászművészeket elismerő Samu Géza-díjat. Munkáit a szakralitáshoz való kapcsolódás, a természetközeliség jellemzi.

További információ

 

 

Márciusi hónap műtárgya: Kereszt, Bevonulás Jeruzsálembe, Pelikán


A márciusi hónap műtárgya Somogyi Győző (1942-) Kossuth-díjas kiváló művész grafikai trilógiája, mely három kőnyomat egyetlen papírfelületen való megjelenítése. A kortárs magyar képzőművészet konzervatív, keresztényi szemléletű vonala jeles képviselőjének 2022. március 7-én nyílt tárlata a Székely Nemzeti Múzeumban. Ez alkalomból a művész 47 grafikáját adományozta intézményünknek, melyek között található ez az 1970-es évek első felében készült nyomategyüttes is.

 

További információ

 

 

Borítókép: Éltes Barna – Oszlop

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-04-11 14:00
fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00