EN facebook

Újítók, lázadók és úttörők az idei MuseumDigit konferencián

MŰHELY

2021-10-29 07:00

A tavalyi online térben tartott konferencia után idén végre személyesen is találkozhatunk 2021. november 23-án és 24-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az MNM OMMIK által idén kilencedszerre megrendezett eseményen a hazai és nemzetközi múzeumi világ elismert alakjai ismertetik meg a közönséggel online és offline a ma technológiai újításait, múzeumi trendjeit és friss felvetéseit.

 

Az idei konferencia hívószava, hogy Merj változtatni! Két napos bátorságpróbára hívunk mindenkit, hogy merjük újragondolni a múzeumokat, merjünk változni és változtatni gondolkodásmódunkon, működésünkön.

 

Az előző évekhez hasonlóan fókuszba kerül a digitalizálás, múzeumok technológiai újításai, sikeres digitális stratégiái és izgalmas digitális gyűjteményei. Betekintést nyerünk abba, mit jelent a kísérleti muzeológia az élmények korában és hogyan vált egy hagyományos múzeum modern, multimédiás történetmesélő intézménnyé. S ha már multimédia: nyomon követhetjük a multimédiás eszközök fejlődését és térnyerését a világ múzeumaiban, ahogy azt is körbejárjuk, milyen hatással volt a járvány a múzeumok médiahasználatára, vagy milyen új múzeumi modellek megszületését sarkallta.

 

Ismét figyelmet szentelünk a múzeumok és a klímavédelem témájának olyan gyakorlati tanácsokkal, módszerekkel segítve a múzeumi szakembereket, amelyek mindennapjaikba is átültethetőek. Idei kiemelt témánk a múzeumok kreatív együttműködései és ezek előnyei az intézmények számára, emellett megtudhatjuk, mitől jó egy múzeumi shop és mi mindent tanulhatunk az üzleti életben sikeres digitális vállalkozásoktól. Az előadókat és a témákat a MuseumDigit oldalán ismerhetik meg.

 

A regisztrációs díj 12 ezer Ft/fő, ami magában foglalja a két napi ebédet és a szünetben elfogyasztott frissítőket és falatokat. MuseuMap partnermúzeumok munkatársai számára a regisztrációs díj 9 ezer Ft/fő. Diákok számára (érvényes diákigazolvánnyal) a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött és nem tartalmaz ellátást. Regisztrálni a MuseumDigit honlapján november 15-ig lehet.

 

 

Beszélgetések nemzetközi múzeumok igazgatóival

 

A konferencia mindkét napján élő kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk a nemzetközi múzeumok igazgatóival, akik az általuk irányított intézményeket saját víziójuk mentén átalakították, és ezáltal más múzeumok számára is modellértékűvé vált.

 

Mi kell ahhoz, hogy újragondoljuk, újraértelmezzük a múzeumokat? Mit gondol egy vezető a változásról? Elég egy vízió és egy jó csapat? Min áll vagy bukik a siker? Nathalie Bondillal, a párizsi Institut du Monde Arabe kiállítási igazgatójával, a Montréali Szépművészeti Múzeum korábbi igazgatójával és Marc-Olivier Wahlerrel, a Genfi Művészeti és Történeti Múzeum igazgatójával Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója beszélget november 23-án.

 

November 24-én az inklúzióban és participációban úttörő igazgatók beszélgetéséből megtudhatjuk, hogyan lesz egy múzeum közösségépítő erő, hogyan szólíthatjuk meg azokat, akik úgy érzik, a múzeum nem az övék, nem róluk szól.

Marie Lavandier-vel, a Louvre Lens igazgatójával, James Bradburne-nel, a milánói Pinacoteca di Brera és a Biblioteca Braidense igazgatójával és Alistair Hudsonnal, a Whitworth és Manchester Art Gallery igazgatójával Anna Maria Marras, a Torinói Egyetem tudományos munkatársa ül kerekasztalhoz.

 

 

Workshopokkal is készülünk!

 

November 23-án a DAeL- Danube's Archaeological eLandscapes projekt hazai és nemzetközi résztvevői osztják meg tapasztalataikat a kulturális örökség virtuális megjelenítéséről és a  digitális technológia nyújtotta lehetőségekről.

A konferencia +1 napján, november 25-én pedig egy történetmesélő workshopon Szécsi Noémi íróval és Fónagy Zoltán történésszel töltünk egy napot, hogy beszélgetve, múzeumi történeteket elemezve, izgalmas gyakorlatokon keresztül ismerjük meg a múzeumi storytelling egyik lehetséges, izgalmas módszerét. Regisztrálni külön, a MuseumDigit oldalán lehet itt.

 

 

Avicom F@imp Fesztivál

 

Az AVICOM (az ICOM Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiákkal foglalkozó Nemzetközi Bizottsága) minden évben megrendezett  F@IMP Fesztiváljának – 2015 után újra- a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont november 23-án este. A fesztivál az audiovizuális tartalmak alkotásában, közzétételében jeleskedő múzeumokat díjazza, emellett teret ad az innovatív multimédiás technológiák jó gyakorlattá formálására.

 

 

MúzeumCafé kerekasztal

 

Az ismert folyóirat szerkesztői és szakemberei egy olyan kurrens, a hazai szakmát megmozgató, izgalmas témát vetnek fel november 24-én, ami garantáltan megmozgatja majd a közönséget.

 

 

MNM Díszterem, Kupolaterem

2021. november 23-24.

Facebook esemény 

Twitter

MuseumDigit a YouTube-on

 

 

A MuseumDigitről

 

Az MNM OMMIK 2013 óta rendezi meg éves konferenciáját, a MuseumDigitet, ezzel megszólítva a régió és a hazai múzeumi szakma képviselőit, döntéshozóit, a közgyűjteményekben és kulturális örökségvédelemben dolgozó szakembereket, a jövő muzeológusait és a múzeumok működését támogató fejlesztőcégeket és szolgáltatókat. A MuseumDigit átfogó képet nyújt a múzeumi világ aktuális kérdéseiről, meghatározó trendjeiről.

 

 

Az OMMIK-ról

 

A Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK főosztálya a hazai közgyűjteményi digitalizálás egyik motorja, az egyetlen átfogó múzeumi statisztikai adatbázissal, módszertani e-learning kurzusokkal és szakmai webináriumokkal, workshopokkal segíti a szakma tájékozódását, kompetenciafejlesztését. Emellett közvetít a nemzetközi és a hazai múzeumi világ között, információkat nyújt a nemzetközi trendekről, jó gyakorlatokról.

 

Az OMMIK szakmai szolgáltatásai:

MuzeumStat – a magyar múzeumok komplex adatbázisa

MuseuMap – a múzeumi ágazat aggregációs portálja

MuseumDigit – a régió kiemelt szakmai konferenciája

MuseumLearning – a múzeumi szakma e-learning képzési rendszere

muzeológia, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem, programajánló
2021-04-20 07:00
digitalizáció, gyűjtemény, képzőművészet, külföld, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, történelem, virtuális
2021-04-05 18:00