EN facebook

Újabb Munkácsy-képek érkeztek a gyulai kastélyba

TÉMA

2024-01-30 14:00

Munkácsy Mihály két újabb alkotásával, a Siralomház című festményhez készített tanulmányképekkel bővült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki tárlata - adta hírül a hir6.huA Szűrös legény és a Makrapipás férfi című tanulmányportrék január közepétől láthatók a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításon.

 

A két alkotás 1869-ben készült fényképtanulmányok alapján. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő képeket az elmúlt hónapokban restaurálták, ezért eddig csak fotókon voltak láthatók a december elején megnyílt gyulai kiállításon.

 

Siralomház című festmény volt Munkácsy első nagy méretű, sokszereplős, új felfogásban készült életképe, amellyel megváltotta a belépőjegyét az európai rangú és hírű festők világába.

 

„Az alkotás hangulata a betyárromantika és a véres gaztettek elkövetéséről szóló híradások végpontjai között ingadozik. Jól megmutatkozik benne Munkácsy kritikai realista szemléletű festészetének lényege: az anekdotázó hangvétel helyett a szókimondó jelleg kerül előtérbe, a művész legfőbb segítője pedig a pszichologizáló szándék. A Siralomház megalkotásában talán segítette egy, a nagynénje, Steiner Jakabné Reök Karolina csabai otthonában gyermekként átélt rablótámadás élménye”.

 

 

A Siralomház teljességgel megváltoztatta Munkácsy életét. Művét még düsseldorfi műtermében állványról értékesítette, majd a következő évben, 1870-ben – bemutatva azt a kor művészeti centrumában – elnyerte a legrangosabb szakmai elismerést, a párizsi Salon aranyérmét.

 

A reprodukciók és a kortársak képei mellett a festőfejedelem 14 eredeti munkája látható a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponban. A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlaton VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk is segítik a látogatót az idén 180 éve született Munkácsy pályafutásának felfedezésében.

gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, tárgy, téma
2023-12-10 18:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-04-08 13:00
interjú, képzőművészet, kiállítás
2020-03-09 18:00