EN facebook

Új tagintézménnyel bővült a Magyar Nemzeti Múzeum, megnyílt az MNM Campona Victrix régészeti park!

TÉMA

2023-06-03 19:00
Új taggal bővült a Magyar Nemzeti Múzeum családja! Május végén megnyitotta kapuit az MNM Campona Victrix kiállítóhely. Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt. A tábor a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt, amelyet a római történeti hagyomány is megőrzött: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.
 
A sokáig csak régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor felfedezése után 90 évig aludta álmát, területét benőtte a természet és csak szakemberek és a Nagytétény helytörténete iránt érdeklődők tudták, milyen csodát rejt itt a föld. A közelmúltban nyílt meg annak a lehetősége, hogy ezt a látványos romokkal és izgalmas történettel rendelkező római kori erődöt a nagyközönség is megismerhesse.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.
 
 
A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül. A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták.
 
A Campona Victrix - Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.
 
 
Szöveg és borítókép forrása: facebook.com/nemzetimuzeum
emlékezet, múzeumtörténet
2022-07-22 12:00
muzeológia, műhely, örökségvédelem, technika, téma, történelem
2022-02-18 07:00
gyarapodás, tárgy, téma, történelem
2021-10-09 16:00