EN facebook

Új kiállítótérrel és állandó kiállítással bővült a körmendi Batthyány-Strattmann László Múzeum

MEGÚJULÁS

2021-07-03 07:00

Új kiállítótérrel, benne új állandó kiállítással bővült a körmendi Batthyány-Srattmann László Múzeum. A Batthyány-család és Körmend elválaszthatalan egymástól, ezt bizonyítja a Szalon és ebédlő a Batthány-kastélyban címet viselő kiállítás is.

 

Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann kastély, az ország egyik legjelentősebb műemlék együttesinek egyike, amely az óbudai Zichy-kastély, a ferődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély mellett egyik a magyar kastélyépítészetet leginkább reprezentáló, kiemelt jelentőségű építészeti alkotás - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztérium közigazgatási államtitkára.

 

Hozzáfűzte, hogy a Rába-parti város önkormányzata az elmúlt években sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Program pályázatain, 2017-ben 10 millió forint, 2018-ban 12 millió forint, 2019-ben pedig újabb 10 millió forint támogatást nyert el a helyi múzeum állandó kiállításainak létrehozására, bővítésére.

Latorcai Csaba a kiállítást megnyitva hangsúlyozta, hogy történeti örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékként tekintünk, hanem kultúránk komplex továbbörökítőjeként is, a kormány ezért vállalta fel a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túli épített kulturális értékeink, a hazai turisztikai, valamint vendéglátáshoz kapcsolódó épített örökségünk felújítását és megújítását.

 

A körmendi Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található két helyiségben enteriőröket mutat be a múzeum. Az első terem egy szalont, a második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből.

 

A második világháború végén és a szovjet megszállás idején a körmendi kastély berendezési tárgyai elpusztultak, eltűntek, egyetlen eredeti bútor sem maradt meg, ezért a kiállításon egy lehetséges rekonstrukció látható, amely - ugyan nem Batthyány-bútorokkal - felidézi az 1883-1914 között élt Batthyány-Strattmann Ödön herceg korát.

 

A szalon egyetlen Batthyány-vonatkozású bútora - egy ruhásszekrény - Batthyány Kázmér 1849-es külügyminiszter kisbéri kastélyából származik, valamint egy copf stílusú kandalló, amely az elmúlt évszázadban a kastély több termében is helyet kapott. A szalon falait a Batthyányak várait ábrázoló festmények díszítik.

 

Az ebédlő helyisége az épület több mint fél évezredes történetét kiválóan reprezentálja, falai tartalmazzák a középkori vár falazatát, melynek emléke egy ma is látható lőrés.

 

Falazatának felső része a barokk átépítéskor formálódott, a klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat. A 20. század második felének emléke az étellift, az ebédlőasztalon pedig Batthyány-mintás herendi étkészlet látható.

 

 

A Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című, digitális elemekkel is kibővített, háromnyelvű szövegekkel ellátott új állandó kiállítás a múzeum másik két állandó tárlatával - Körmend és a Batthyányak évszázadai, valamint a Cipőtörténeti Gyűjtemény - 2021. június 30-tól várja a látogatókat.

állományvédelem, beruházás, látogató, örökségvédelem, pályázat, természet
2020-06-17 07:00
beruházás, kiállítás, muzeológia, múzeumpedagógia, örökségvédelem, történelem
2020-05-31 12:00
beruházás, bővítés, látogató, örökségvédelem
2020-08-04 16:00