EN facebook

Uitz Béla és az orosz ikonfestészeti tradíció – Shah Gabriella kurátori tárlatvezetése a Kassák Múzeumban – 2024. április 17.

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-04-16 14:00

A Kassák Múzeum Uitz Béla és az orosz ikon / Avantgárd című kiállításhoz kapcsolódó áprilisi programok között kurátori tárlatvezetés és művészettörténeti előadás is szerepel.

 

UITZ ÉS AZ IKONFESTÉSZETI TRADÍCIÓ
SHAH GABRIELLA kurátori tárlatvezetése

Időpont: 2024. április 17., szerda 17:00-18:00

Shah Gabriella doktori disszertációjában újszerű szempontok mentén dolgozta fel a magyar avantgárd művészek és a tradicionális ikonfestészet kapcsolatát. A Kassák Múzeumban megrendezett kiállításunk alapját is kutatási eredményei jelentették, és katalizátorként hatottak a kiállítás létrejöttében. Az általa vezetett salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban őrzött Mihályfi Ernő-gyűjteményben számos kiemelkedő, ritkán látott Uitz-alkotás található, amelyek közül többet is bemutatunk a Kassák Múzeum kiállításán. Shah Gabriella kurátori tárlatvezetésén az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek Uitz Ikonanalízis festményeinek előképeivel, valamint teológiai hátterével.

 

Belépőjegy: 1500 Ft

 

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

 


AZ IKONFESTÉSZET ÉS AZ OROSZ AVANTGÁRD MŰVÉSZET:
UITZ BÉLA IKONANALÍZIS-SOROZATÁNAK HÁTTERE
ANDREW SPIRA angol nyelvű előadása

Időpont: 2024. április 26., péntek 17:30-19:00

Az előadás Uitz orosz ikonok iránti érdeklődésének hátterét tárja fel. Bár az ikonok és az avantgárd művészet első pillantásra teljesen különböző világokba tartoznak, számos különböző szinten figyelemre méltó és tartós kapcsolat van közöttük. Az ikonfestészetről elmondható, hogy katalizálta a modern művészet fejlődését Oroszországban, és számos olyan fejleményhez szolgáltatott előzményeket, amelyek e folyamat részét képezték. Uitz Bélát Alekszandr Rodcsenko orosz művész és formatervező ismertette meg az ikonfestészettel, akivel 1921-ben Moszkvában találkozott. Az Uitz által 1921–1922-ben készített Ikonanalízis-festmények minden korabeli alkotásnál világosabban mutatják, hogy ez az ősi művészet milyen nagy hatással volt az avantgárd fejlődésére. Miután számos ikont kompozíciós lényegükre redukált, Uitz kifejlesztette saját vizuális nyelvét, amelyet aztán saját forradalmi narratíváján alapuló, egyedülálló metszetsorozatának alapjául használt.

 

Andrew Spira tanulmányait a londoni Courtauld Intézetben végezte. A Victoria and Albert Múzeumban eltöltött több éves kurátori munkát követően a Christie's oktatási programigazgatója volt Londonban. Az orosz ikonok és az orosz avantgárd művészet kapcsolatáról szóló The Avant-Garde Icon: Russian Avant-Garde Art and the Icon Painting Tradition című könyve 2008-ban jelent meg. További publikációi közé tartozik két könyve a művészet és a személyes identitás kapcsolatáról a középkortól napjainkig (2020) és a Foreshadowed: Malevich’s ‘Black Square’ and its Precursors (2022).

 

Belépőjegy: 1500 Ft

 

 

Borítókép:

Uitz Béla: Ikonanalízis Szentháromsággal és két szenttel (részlet), 1921/1922
Olaj, vászon, 151,3×143,7 cm

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

díj, felhívás, kortárs, pályázat, téma
2024-03-01 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, könyvbemutató, látogató, műhely, programajánló, téma
2024-04-08 17:00
Az év múzeuma, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, Pulszky Társaság
2021-06-09 17:00