EN facebook

TŰ-RÉS-HATÁR – Megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban

KIÁLLÍTÁS

2024-06-23 16:00

A kortárs textilművészet jelenét bemutató - három évente megrendezésre kerülő - nemzetközi seregszemle 2024-es tárlatát a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria Múzeum - Szombathelyi Képtár szervezte meg a Képtárban - adta hírül a vaskarika.hu. Idén 264 alkotást láthatnak az érdeklődők 214 művésztől, a világ négy kontinenséről, 29 ország képviseletében. A Tűréshatár - avagy Tű-Rés-Határ című VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé augusztus végéig látogatható.

 

A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig - tájékoztatott Czebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

 

A szakember szerint az egyik legjelentősebb hazai - és nemzetközileg is elismert - textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a Fal- és tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag műfaji kategóriákban.

 

 


Az idei triennáléra a digitális beküldési lehetőségnek köszönhetően rekordszámú, 368 alkotótól több mint ötszáz műalkotás érkezett, amelyek közül 264-et válogatott ki a zsűri, ezeket mutatják be a képtár rendelkezésre álló mintegy 1400 négyzetméteres területén. A beadott művek színvonala és a textilművészek grandiózus vállalása azt sejteti, hogy a szakma és művészeti ág képviselői magukra találtak a pandémiát és a nemzetközi válságokat követő gazdasági bizonytalanság ellenére, inkább megerősödtek, mint elbizonytalanodtak - tette hozzá.

 


A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készül, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.

 

 

A hagyományokat követve több díjat is átadtak, amelyet egyebek között a triennálét életre hívó Képző- és Iparművészek Szövetsége ítélt oda. Átadták például a japán textilművész által alapított - a nevét viselő - Goro Nagano-díjat, a Polgár Csaba-díjat, a Rózsa Anna-díjat, az F. Dózsa Katalin-díjat és a Fenntarthatósági Díjat.

 

A triennálé keretében megnyitott tárlat 2024. augusztus 31-ig látható a Szombathelyi Képtárban.

 

 

Képek forrása: savariaforum.hu

design, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, kortárs, programajánló
2021-04-10 08:00
#muzeumozzaszobadbol, művészettörténet, tárgy, történelem, virtuális
2021-03-19 08:00