Törvényen kívül - Gulyás Andrea Katalin és Kótai Tamás kiállítása a HOM Miskolci Galériában

KIÁLLÍTÁS

Herman Ottó Múzeum
2021-07-10 18:00

Új kortárs kiállítás a Miskolci Galériában Törvényen kívül címmel. A két egyéni alkotói pálya kereszteződéséből született különleges tárlat 2021. július 10-én nyílik és augusztus 8-ig látogatható!

 

Megnyitó: 2021. július 10. délelőtt 11 óra

 

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész,
tanszékvezető egyetemi docens MKE – Grafika Tanszék

 

Helyszín: Miskolci Galéria Rákóczi-ház, 3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. (Bejárat a Széchenyi utca felől)


Nyitva tartás: 2021. augusztus 8-ig hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

 


A Miskolci Galéria falain olyan műveket láthat a közönség ezúttal, mely egy „kétágú” kiállítási projektnek is tekinthető. Alkotóként két, egymással szimbiózisban élő, azonban sok tekintetben egymástól teljesen független alkotói utat járó művészpár alkotásaiból válogatták egymáshoz a kiállításon szereplő műveket. A „Törvényen kívül” kiállítást nézve a „szimbiózis” fogalma azonban mégsem alkalmas kifejezni Gulyás és Kótai művészetét, mint jelenséget tekintve, mert a „szimbiózis” kifejezés feltételezné az egyes művek egymásra való közvetlen hatását és a tematikai összhangot valamint az alkotók közvetlen, művészeti koncepciójának összekapcsolódást is.


E két önazonos, saját filozófiai-teóriai rendszerében, de egymás közelében alkotó képzőművész egymásra hatása nem kizárható, de esetükben – ha létezne is bizonyos hatás – semmiképpen sem jelenti a művészi koncepcióik határainak összemosódását.

 

A „Törvényen kívül” kiállítás címének jelentéstartalmát is boncolgathanánk, de ehelyett inkább arra fordítanám a figyelmet, hogy mindkét művész számára külön-külön és együttesen is fontos a független és egyéni alkotói gondolkodásmód. Erre tekintve leginkább a jelrendszereik sajátos és egyéni módján történő alkalmazásában testesül csak meg bizonyos hasonlóság és az általuk kialakított gondolati rendszerré formált, következetes koncepció-sorozatok arra utalnak, hogy érzékelve a környezetből megnyíló jelenségeket, ezeknek hatására formálódnak konkrét alkotássá intencióik.

 

Ez a módszer – mindkét művész esetében – egy önépítkező felfogásban, saját struktúrával és módszerrel képes kinyitni a külső környezeti kapcsolatokat. Ennek következtében kölcsönhatásúvá, kétirányúvá válhat ez a (kívülről befelé és bentről kifelé irányuló) kapcsolat – bár jobbára a környezeti hatás vonatkozásában egyszerre nyitott ugyanakkor zárt is ez a mechanizmus.

 

Szurcsik József

 

 

További információ: miskolcigaleria.eu

#muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, természettudomány, történelem
2021-03-03 17:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság - 30 év, természet
2020-10-04 07:00