EN facebook

Toldi a várban és a toronyban – Filmforgatós múzeumok

2019-06-01 19:00

Filmforgatás helyszíne lett május végén a gyulai vármúzeum és környéke. Itt veszik fel ugyanis az első magyarországi Toldi-film bizonyos jeleneteit, amelyekben neves hazai színészek is feltűnnek. Az alkotást a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum udvarán mutatják be augusztusban.

 

Az első Toldi című játékfilm szereplőgárdájában olyan ismert hazai színészek kaptak szerepet, mint Koncz Gábor (kovácsmester, rendőr) és Reviczky Gábor (kölcsönzős), akik mellett fel fog tűnni a világ legerősebb embere, Fekete László (cseh vitéz) is, valamint a gyulai Magna Cum Laude együttes két tagja, Szabó Tibor (Trabant-sofőr) és Kara Misa (utas 1). A stábot, amelyet főként helyi műkedvelők és iskolások alkotnak, maga Gyula város alpolgármestere, Kónya István irányítja producerként. Munkájukat szakmailag a Romis Film Group segíti.

 

A 21. századi Toldi első felvételeit a gyulai vár hajdani kovácsműhelyében vették fel Koncz Gábor közreműködésével, de forgatni fognak az erőd külső területein is, a valamikor vizesárokban és a vele szomszédos tavon. A folytatásban az országhatárt is átlépik majd az alkotók, hisz Arany János művét Nagyszalonta bevonása nélkül lehetetlen filmvászonra adaptálni. A hajdúvárosban szintén az egykori helyi erőd maradványát, az Arany János Emlékmúzeum székhelyét, a Csonkatornyot használják hiteles „kulisszának”. Itt háromszáz statiszta fog csatlakozni a magyarországi gárdához. A vállalkozás a Kulturális együttműködés Nagyszalonta-Gyula határmenti térség lakossága körében elnevezésű Co-cultured projekt keretében valósul meg.

 

A program első nagyszalontai megnyilvánulását a Múzeumok Éjszakájára időzítették, és két helyszínen bonyolították le május végén: a Petőfi Irodalmi Múzeum által újjá varázsolt Arany János Emlékmúzeumban, illetve a helyi román falumúzeumban. Ugyanitt egy kalákaszerű dalestet is tartottak, amin a térség néprajzi értékeit, néphagyományait népszerűsítették.

 

Az Arany János Emlékmúzeum júniusban jut újabb központi szerephez, hisz az udvarán nyitják meg az első nagyszalontai román-magyar színházi fesztivált, szintén a Co-cultured részeként. Ezt augusztusban egy másik fesztivál követi: ezen a film jut főszerephez, és a Toldi, amelynek itt lesz a premierje. Gyulán, a várudvaron ezt követően mutatják be.

A Toldi című 45 perces filmet elsősorban az iskolai tanórákba szeretnék beépíteni, ám attól sem zárkóznak el, hogy a magyarországi mozik is műsorra tűzzék. A rendezvénysorozatra 80 ezer eurót nyertek a partnerek, ezt fele-fele arányban használhatják fel.

magazin, múzeum, téma
2019-06-01 14:00
emlékezet, tárgy
2019-06-01 10:00
programajánló, természet, természettudomány
2019-05-31 16:00