Toborzás a Fekete seregbe – irány a múzeum!

2019-09-17 16:00

A Galántai Honismereti Múzeum idén is csatlakozik az Európai Kulturális Örökség Napjai c. rendezvényhez, amelyet Szlovákia-szerte szeptemberben tartanak. Az intézmény ez alkalomból 3 napon át tart nyitott napot. Szeptember 19-én és 20-án az iskolákat várjuk sok szeretettel, szeptember 21-én 13-tól 17 óráig pedig a nyilvánosság előtt is feltárul a jelenleg látható Mátyás király várai c. kiállítás kapcsán a középkor világa.

 

Az akkori hangulat felelevenítését egész idő alatt a Medvedi hagyományőrző csoport segíti, amely a programot harci bemutatókkal fűszerezi. A korhű katonai öltözetet a látogatók fel is próbálhatják. Fotóparaván, lovaggá ütéssel záruló játékos feladatok az egész család számára, valamint tárlatvezetés – ez mind része lesz az Európai Kulturális Örökség Napjai c. rendezvénynek, amely az Európa Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre.

 

Kontinensünk 50 országa kapcsolódik be különböző programokkal - Szlovákia 1993 óta csatlakozik a kezdeményezéshez. A cél, hogy érdekes programokon keresztül ráirányítsuk a nyilvánosság figyelmét kulturális örökségeinkre, azok védelmére, ezzel is elmélyítve a lakosság nemzeti-kulturális azonosságtudatát.

 

Ezen a napon olyan épületek is megnyitják kapuikat, amelyek az év többi napján a nyilvánosság számára zárva tartanak, az egyébként látogatható múzeumokat, műemlék-épületeket pedig kicsit „nem hagyományos” módon mutatják be: szemináriumokat, előadásokat, kiállításokat szerveznek, és különböző vetélkedőkkel, játékokkal színesítik a programot. A múzeumban kellemesen eltöltött idő után a Jókai és Tallósi Malom, valamint a Taksonyi Tájház is szeretettel várja az odaérkezőket.

 

A belépés szeptember 21-én mind a négy intézménybe ingyenes.

 

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00