EN facebook

Felvidékre utaztak a magyar múzeumok – avagy VR szemüveg, apródképző és telefonközpont a határon túl is

2018-06-24 18:30

A 2017 márciusában indult Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozat 14 magyarországi állomást követően június 20-án ezúttal a határon túlra, a szlovákiai Udvard községbe érkezett interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Az országos múzeumnépszerűsítő program célja, hogy élményszerű, látványos és tartalmas foglalkozásokon keresztül közelebb hozza a múzeumok világát a diákokhoz és a pedagógusokhoz egyaránt, ízelítőt adjon számukra abból a színes palettából, amely hazánk kulturális kincseit, örökségét és értékeit hordozza. A Mozaik Múzeumtúrához már több mint 300 hazai múzeum csatlakozott, az iskolai edukációs program pedig nagy sikerrel már közel 6000 gyerekhez jutott el az elmúlt 2 tanévben.  

 

Az összeállított programok a legkülönfélébbek, a repülést szimuláló VR szemüvegtől az interaktív hangszerbemutatón át, az apródképzőn és a harcalaki kiképzésen keresztül egészen a kézi kapcsolású telefonközpont használatáig. Emellett a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódóan Balatoni József, Jocó bácsi vetélkedőjén is részt vettek a gyerekek, illetve a témával már előzetesen foglalkoztak és kiselőadásokat, produkciókat állíottak össze, amelyeket a rendezvény napján diáktársaik előtt mutattak be.

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozások a 10-14 év közötti korosztályt szólítják meg, akikből a jövő múzeumlátogatói lesznek.

 

 „Az elmúlt 2 tanév alapján azt tudom mondani, hogy az ötlet nagyon is bevált. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan programot hozzunk létre, ahol intenzíven és viszonylag nagy számban tudjuk megszólítani a gyerekeket. Az iskolai edukációs programmal a fő célunk az, hogy minél többféle tematikájú, gyűjtőkörű múzeumot mutassunk be, pontosan azért, hogy a diákok közül mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelőt. Az idei tanév utolsó állomásaként pedig határon túlra is elmegyünk, mégpedig Felvidékre, Udvardra látogatunk el, mert kiemelten fontosnak tarjuk, hogy a határon túli magyar diákokkal is megismertessük a magyarországi múzeumok kulturális sokszínűségét.” – mondta el Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló  Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

 

Az osztályok a kialakított helyszíneken párhuzamosan több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban, a természettudományok vagy éppen a művészetek világában. A programsorozat célja, hogy interaktív, játékos eszközökkel, kedvcsináló foglalkozásokkal „divatba hozza” a múzeumlátogatást: ösztönözze a diákokat, tanárokat és ezáltal a szülőket is a múzeumi programkínálat felfedezésére.

 

Az a tapasztalatunk, hogy mindenhol örömmel, nyitottsággal fogadják a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programját mind a múzeumok, mind az oktatási intézmények oldaláról. A kezdeményezés különlegessége az, hogy a gyerekek saját közegébe, a tornacsarnokba, az osztálytermekbe, az iskolaudvarokra viszünk el helyszínenként 5-7 utazó interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást, amivel garantált a sikerünk. Egy fél napra elfoglaljuk az iskolát és minden az élményalapú edukációról, a játékosságról, az egyedi megközelítésekről és a gyerekek aktív részvételéről szól. Ők azt érzik, hogy 4 órán keresztül játszanak, ami igaz, közben pedig rengeteget tanulnak is észrevétlenül. Számunkra pedig az a legnagyobb elismerés, amikor a nap végén csillogó szemmel és széles mosollyal odajönnek hozzánk a diákok és azt mondják: ez egy szuper nap volt, jöjjünk máskor is.” - fogalmaz Vargacz Alexandra, az iskolai edukációs programot megvalósító Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője.

 

 

Az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola 5-9. osztályos tanulói június 20-án a következő foglalkozásokon vehettek részt:

 

A Magyar Természettudományi Múzeum helyszínén a diákok kipróbálhatták magukat Dr. Csontként. Megismerhették a nemre, sérülésekre, betegségekre utaló jeleket, nyomokat, régészeti feltárásokból származó csontokat tanulmányozhattak.

 

A Postamúzeum utazó foglalkozásán a gyerekek bepillantást nyerhettek a telefonálás közel 140 éves történetébe, és egy működő kézi kapcsolású telefonközpont használata közben megismerkedhettek a telefonálás hajdani szépségeivel és rejtelmeivel, a telefonos kisasszonyok nehézségekkel teli munkájával. Az iPhone-ok korából furcsa visszatekinteni azokba az időkbe, amikor még hosszú várakozás előzte meg a telefonbeszélgetéseket, és gyakran recsegett, zúgott a vonal, de a gyerekek nagy örömmel fedezik fel a távbeszélő-kezelés feladatait, kapcsolják és bontják a vonalakat.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának múzeumpedagógiai foglalkozásán a részvevők belekóstolhattak a középkori apródok egy-egy próbájába, amellyel bebizonyíthatták rátermettségüket a lovagi életre, ezáltal is közelebb hozva a múltat a jelen kor gyermekeihez.

 

Katonai Emlékpark Pákozd az 1848/49-es szabadságharc témakörét állította középpontba, császári és honvédségi ruhába öltöztette a diákokat, majd miután megkapták kiképzésüket a szabadságharc harcalaki mozzanataiból, szivacsszuronnyal ellátott fafegyverrel a kezükben „indulhattak a csatába”, mindemellett pedig sok érdekességet megtudhattak a huszárok életéről.

 

Magyar Nemzeti Múzeum az Ige-Idők című időszaki kiállítás alapján készült a gyerekek számára megoldandó feladatokkal, mint például a reformáció korabeli tárgyak és ruharekonstrukciók felismerése, bibliai idézetek és képek párosítása, valamint katolikus, evangélikus, illetve református térbelsők berendezése és megkülönböztetése. 

 

 

Reptár – Szolnoki repülőmúzeum a magyar katonai repüléstörténet különböző fejezeteit elelevenítette fel, VR (virtuális valóság) szemüvegeken keresztül hozta el a vadászrepülőgépek világát, légiharcot indítottak az osztályteremben egy MiG-29-essel, illetve egy Puma századjelvényt is kiraktak.

 

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény  pedig a világ legizgalmasabb, legkülönlegesebb zenei instrumentumaival érkezett a didzseridutól kezdve a svájci havasi kürtön át a tradicionális afrikai dobig, amelyeket kivétel nélkül a diákok is kipróbálhattak.

 

Bővebben a programról: www.mozaikmuzeumtura.hu www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2018-02-07 08:10
Mozaik Múzeumtúra, programajánló
2018-03-08 14:55