EN facebook

Több mint százezren látták a Szépművészeti Michelangelo kiállítását

2019-07-03 18:00

Több mint százezer látogató volt kíváncsi a vasárnap zárult Michelangelo kiállításra a Szépművészeti Múzeumban. Az április elején nyílt, A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a nagyközönség.

 

A kiállítás Michelangelo és kortársai nyolcvan művét mutatta be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

 

A kiállításon a látogatók a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül alkothattak képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról. A kortársak közül többek között Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino műveivel találkozhatott a látogató a nagyszabású bemutatón.

A kiállítás az UniCredit Bank Hungary Zrt. támogatásával valósult meg.

 

kiállítás kurátora és a katalógus szerzője Kárpáti Zoltán, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

 

Michelangelo legkorábbi rajzáról itt talál információkat:

https://muzeumcafe.reblog.hu/the-telegraph-budapesten-lathato-michelangelo-legkorabbi-ismert

 

A kiállítás zárását követően a honlapon elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a tárlaton szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget.

Az alábbi oldalon a kiállításhoz kapcsolódó videós tartalmakat gyűjtötték össze, amelyekből megismerhetik a most zárult tárlat kulisszatitkait.