Tito és Kádár János feleségének is tervezett ruhát – Rotschild Klára-kiállítás nyílik Szegeden

KIÁLLÍTÁS

2021-06-23 07:00

Kádár Jánosné egyik ruhája is látható a Szegeden, a Rotschild Kláráról szóló kiállításon, melyet a divatkirálynő tervezett Kádár nejének. A tárlaton nem csak a legendás divattervező életét ismerhetik meg a látogatók, hanem további húsz ruhakölteménnyel is találkozhatnak. A kiállítás június 25-én, pénteken 16 órakor nyilik meg a Fekete házban.

Folyamatosan rendezik a szegedi Rotschild Klára-kiállítást, melyet már a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthetnek az érdeklődők. Az ikonikus divatkirálynő életét, lenyűgöző sikereit és több mint 20 ruhakölteményét – köztük a Kádár János feleségének készített, visszafogott kosztümöt – is bemutatják a Fekete házban.

 

Rotschild Klára neve egyenlő volt a divattal hosszú évtizedeken keresztül: nem csak hazánkban volt híres divattervező, hanem például Tito felesége, „a keleti Jackie Kennedy” is rendszeresen tőle rendelte ruhakölteményeit. Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek vagy éppen a perzsa sah nejének is készített ruhacsodákat. A két világháború közötti sikere a második világégés után, a vasfüggöny mögött sem ért véget: a Rotschild-szalon más névvel, de továbbra is kimagasló sikerrel folytatta munkáját – noha a ruhaköltemények a hétköznapi emberek számára megfizethetetlenek voltak.

 

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállításon megismerhetik a látogatók lenyűgöző életútját, mely egy családi tulajdonú női szalonból egészen Párizsig és a világhírig repítette Rotschild Klárát, valamint bemutatják több, mint húsz gyönyörű ruhakölteményét is.

 

A „CLARA – Rotschild Klára. Divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című kiállítást június 25-én, pénteken 16 órakor nyitják meg a szegedi Fekete házban. A Múzeumok Éjszakáján, június 26-án pedig tárlatvezetéseket is tartanak majd a kiállításon.

 

A tárlat 2021 végéig látogatható.

 

Clara. Rotschild Klára, divatkirálynő a vasfüggöny mögött. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. © Magyar Nemzeti Múzeum, kurátor: Dr. Simonovics Ildikó

 

 

Borítókép forrása: szegedma.hu

emlékezet, kiállítás, látogató, önkéntesség, téma, történelem
2021-05-29 07:00
emlékezet, kiállítás, látogató, tárgy, történelem
2021-06-18 20:00
Az év kiállítása, díj, divat, emlékezet, kiállítás, Pulszky Társaság
2020-09-28 20:00