Testvérnemzetek közös történelme | Unikális darabok a budapesti gyűjteményekből

Kiállítás a Varsói Királyi Łazienki Múzeumban

2019-05-07 09:00

A Testvérnemzetek közös történelme. Unikális darabok a budapesti gyűjteményekből (Bratanków dziejews pólne. Unikatyzezbiorów budapesztańskich) címmel nyílt tegnap kiállítás a Varsói Királyi Łazienki Múzeumban. A tárlat a  Lengyelország és Magyarország közötti közel ezer éves kapcsolat történetét mutatja be olyan kiemelkedő jelentőségű magyar gyűjteményekből kölcsönzött tárgyak segítségével, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

 

Jelentős etnikai különbözőségük ellenére a lengyelek és a magyarok már régóta hangsúlyozták két nemzet közötti a többszáz éves barátságot, amely a középkori dinasztikus kapcsolatokra nyúlik vissza, és – mindenekfelett – az önzetlen, kölcsönös támogatáson alapul nemzeteink függetlenségi küzdelmei során. Évszázadokon át a hatalomért folytatott konfliktusok uralták Európának ezt a területét, de a közös történelem emléke akkor is erős maradt, amikor a két nemzet egymás riválisának számított. Meg kell emlékeznünk a lengyelekről, akik részt vettek az 1848–1849-es magyar forradalomban Bem József tábornok vezetése alatt, akit – Erdély hősies felszabadításáért – a magyar nők egy gyöngyökkel dúsan kirakott díszszablyával ajándékoztak meg. A magyarok 1920-ban viszonozták a lengyeleknek a segítséget, amikor a Vörös Hadsereg közeledett Varsóhoz. A döntő csata előestéjén a magyarok tízmilliós nagyságrendű lőszert szállítottak a lengyel hadseregnek. A második világháború idején, amikor 1939-ben Németország a Lengyel Köztársaság lerohanására készült, a magyar kormány semleges maradt, és határozottan megtagadta, hogy támogassa a támadást. A szeptemberi hadjárat után lengyel katonák és civilek tízezrei találtak menedéket Magyarországon. A történelem soha nem fogja elfelejteni azoknak a magyar katonáknak a bátor cselekedeteit, akik fegyvert adtak a lengyel forradalmároknak a varsói felkelés során, és azt a tényt, hogy a lengyel csapatok szabadon mozoghattak a Magyarország által ellenőrzött területeken. A lengyelek 1956-ban viszonozták Magyarországnak a második világháború alatt nyújtott támogatást. A lengyel városokban tömegek tiltakoztak szolidaritást vállalva a budapesti felkelőkkel, akik a kommunista rezsim és a szovjet hadsereg ellen harcoltak. A tüntetők vért adtak, gyógyszer- és adománygyűjtést szerveztek. Minden nemzet közül a lengyel nép állt ki leginkább Magyarország mellett.

 

 

 

 

A kiállításon megjelenő összes tárgy egyedülálló történelmi és művészeti értékkel rendelkezik, és erős érzelmi töltést hordoz – köszönhetően a két ország ikonikus történelmi alakjaival való közvetlen kapcsolódásuknak. Olyan személyiségek értékes relikviáit mutatja be, mint Báthory István erdélyi fejedelem, aki megalapozta a Lengyel-Litván Perszonálunió katonai erejét, vagy Bem József, Magyarország egyik legnagyobb nemzeti hőse. A rendezvényen sor kerül a világ egyik legegyedibb és legértékesebb érme: III. (Vasa) Zsigmond 100 dukátosa egyedülálló bemutatására, melyet a budapesti Nemzeti Múzeum őriz. A közönségnek lehetősége lesz megcsodálni II. Ulászló díszkardját, amelyet II. Gyula pápa ajándékozott neki, és amely az egyik legszebb példája az érett reneszánsz korszak fegyvergyártásának. Erre a figyelemre méltó kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeum számos különböző, 16. és 17. századi fegyvert kölcsönöz, köztük Sobieski János lengyel király szablyáját. Mindez csak ízelítő a különleges és értékes kincsek közül, amelyeket a Varsói Királyi Łazienki Múzeum kiállításán bemutatunk.

 

 

A kiállítás 2019. május 6-án nyílt a Varsói Királyi Łazienki Múzeumban és 2019. augusztus 6-ig látogatható.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00