Természetvédelmi kapacitásfejlesztés a Balkánon magyar segítséggel

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Magyar Természettudományi Múzeum
2020-12-06 14:00

Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban (Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM).


A magyar szakemberek az MTM-ben rendelkezésre álló közgyűjteményi adatok, valamint a Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése során szerzett tapasztalataik átadásával szeretnék segíteni a nyugat-balkáni szakembereket abban, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országaik minél sikeresebben tudjanak eleget tenni a csatlakozás kapcsán keletkező természetvédelmi-jogharmonizációs kötelezettségeiknek. Olyan feladatok megvalósítását jelenti ez többek között, mint amilyen a nemzeti biodiverzitási adatbázisok kialakítása, a Natura 2000 hálózatjelölő fajainak kiválasztása, védett területek kijelölése, valamint monitorozó protokollok kidolgozása.


A helyi tudásbázis támogatásával a magyar félnek nem titkolt célja, hogy olyan kapcsolatrendszert alakítson ki, amely megalapozza a magyar vállalkozások piacra lépését a nyugat-balkáni országok természetvédelmi állapotfelmérés és monitoring piacán. Ez a piac a régió európai uniós csatlakozási felkészülése során várhatóan jelentősen bővül majd.


A Magyar Természettudományi Múzeum pedig nemzetközi szinten vezető szerepet játszik a balkáni régió biológiai sokféleségének kutatásában. Az MTM gyűjteményeiben található világviszonylatban is az egyik legnagyobb balkáni anyag, a múzeum kutatói óriási tereptapasztalattal rendelkeznek a Balkánon (közel 150 expedíció az elmúlt néhány évtizedben a célországokban) és közülük sokan egyesállat- illetve növénycsoportok kiemelkedő balkáni szakértőjének számítanak (a múzeum kutatói mintegy 250 tudományra új fajt fedeztek fel és írtak le az elmúlt években ebből az öt balkáni országból).


A projekthez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)és klímavédelmi háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. a nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program (WBGC-2020/1.) keretében biztosít 42 millió forint támogatást. Az ITM által elindított program céljaa régió zöldgazdasági átállásának támogatása, a környezet- és klímavédelmi ágazatokba irányuló magyar technológia- és tudásexport, valamint a magyar vállalkozások külpiacokra jutásának ösztönönzése.

 

 

Bővebb információ:


BioAquaPro Kft:
Kiss Béla (bkiss@bioaquapro.hu) Müller Zoltán (mullerz@bioaquapro.hu, +36-30-7498526)

 

Magyar Természettudományi Múzeum:
Fehér Zoltán (feher.zoltan@nhmus.hu, +36-20-9342852)

 

Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.:
Benedek Gábor (wbgc@wbgc.hu)