EN facebook

Tárlatvezetések, táncházak és előadássorozat az MNM időszaki kiállításán

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-02-13 15:45

Tárlatvezetések, táncházak, történész előadássorozat, filmklub és irodalmi sorozat is várja a látogatókat az Anna - Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállításhoz kapcsolódó programsorozaton a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten.

 

Székely asszonysorsokról mesél a Magyar Nemzeti Múzeum április 30-ig látható időszaki kiállítása, amely egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. A formabontó tárlat fiktív főszereplője Anna, egy fiatal székely lány, aki teherbe esett egy falusi mulatságon, és ez megpecsételi az életét. Bárhogy dönt, megtartja vagy elveteti gyermekét, döntése kihat az egész életére. A tárlat lehetőséget ad arra, hogy az asszony két lehetséges sorsát járja végig a közönség.


Az időszaki kiállításhoz számos kísérő program kapcsolódik - olvasható a múzeum tájékoztatójában. Havonta egy csütörtökön (február 25-én, március 25-én és április 29-én) ingyenes tárlatvezetéseket tartanak, amelyen többek között a két fiktív életút valóságos összetevőit tárják fel a közönség előtt. Csűrdöngölő a Nemzeti Múzeumban! címmel április 9-én este hat órától táncházon vehetnek részt az érdeklődők az Erdőfű zenekar közreműködésével. Este kilenctől pedig a SZIMPLA Táncházban folytatódik a mulatság. Anna mindennapjainak közegét, otthonát, sorsának alakulását idézik meg a szervezők a magyar filmtörténet néhány jeles alkotásával a Filmklubban, amely február 21-én Fehér Imre Bakaruhában, március 21-én Fábri Zoltán Édes Anna című filmjének vetítésével várja a közönséget.

 


Középiskolai csoportok számára ajánlják a kéthetente péntekenként jelentkező Anna választásai - a múzeumpedagógia és a pszichológia találkozása című programot, amelyen a látogatók megismerkedhetnek többek között a fiatalok döntési és választási lehetőségeivel.


Az Anna a történelem sodrában című program során négy előadássorozat várja a látogatókat. Március 2-án  Géra Eleonóra történész Úrinők és cselédszobák - Titkok, tanácsok, trükkök című előadásán beszél Anna néhány évet felölelő cselédkorszakának hátteréről és életkörülményeiről. Varga Zsuzsanna és Kenesei Zsófia történészek Tupír - Nőnek lenni az államszocializmusban című előadásán a szocializmus női eszményképéről lesz szó március 9-én. Április 6-án Bárdi Nándor történész, kisebbségkutató Székelyföld a 20. századi Romániában című előadásán beszél Anna szűkebb hazájának sorsáról az elmúlt évszázadban. Női sorsok a Horthy-korszakban címmel Sipos Balázs történész és Jablonczay Tímea irodalomtörténész tart előadását április 11-én.

 

Anna tényleg örök? című irodalmi programsorozat első állomásán, február 22-én, modern és kortárs írók szövegein keresztül idézik meg Anna elképzelt sorsát, életének állomásait. A kiállítótérben megtett út során többek között Balla Zsófia, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Polcz Alaine, Bodor Ádám szövegeivel találkozhatnak a résztvevők. Tompa Andrea Omerta - Hallgatások című könyve hőseinek életútja több ponton kapcsolódik Anna sorsához - ezekről a párhuzamokról beszélget Dánél Mónika az írónővel február 27-én. 

 

Március 29-én Kosztolányi Dezső születésnapján különleges programmal ünnepel a múzeum. Ismert és tehetséges Annák osztják meg gondolataikat a nagy szerzőről, Édes Annáról, a korszakról többek között Fehér Anna színész és Fábri Anna irodalomtörténész közreműködésével - írták a tájékoztatóban.

kiállítás, külföld, múzeum, néprajz, történelem
2017-12-01 14:00