EN facebook

TÁJHÁZAK NAPJA 2018

2018-04-25 16:45

 „Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!”

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja országos rendezvénysorozatát április 28-29-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, melynek az volt a célja, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek. Ezen a napon a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

 

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

Április 28-án a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeumban kerül sor a Tájházak napja rendezvénysorozat központi megnyitójára, illetve az irodalmi emlékházak és a tájházak kapcsolatának erősítése jegyében egy tudományos eszmecserére. Emellett a látogatókat színes programokkal várják a rendezők. A résztvevők Petőfi Sándor fiatal korának egyik kedves helyszínét fedezhetik fel, betekintést nyerhetnek a 19. század paraszti világába és megismerkedhetnek Hrúz Mária konyhájával, illetve Petőfi kedves étkeivel.

 

(forrás: Tájházszövetség)

 

Szent György ünnepének idején − Tájházak Napja

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. A 24-éhez legközelebb eső szombaton és vasárnap a hagyományteremtő programok nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori szokásaira, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is felhívják a figyelmet. Ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatokra, eseményekre felhívják a leendő látogatók figyelmét.

 

További helyszínek és pontos információk a tájházak programjairól:

www.tajhazszovetseg.hu

és a Tájházszövetség Facebook-oldalán