EN facebook

Természetközeli alkotásokkal és újvidéki kincsekkel érkezett a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Szentendrére

beszámoló

Land art a Szentendre környéki óvodásoktól és iskolásoktól, újrahasznosító műhelyfoglalkozás, izgalmas tárlatvezetések valamint Topolya Község Múzeumának bemutatkozása: így lehetne pár szóval összefoglalni a Mozaik Múzeumtúra Roadshow szentendrei állomását. A háromnapos rendezvényen emellett jobbnál jobb kiállítások nyitottak és zártak: a múzeumbarátoknak a hétvége minden napján akadt kulturális program hazánk egyik művészeti fellegvárában.

 

A rendezvénysorozat április 20-án vette kezdetét a Ferenczy Múzeumi Centrum MűvészetMalom kiállítóhelyén, ahol a Szentendre környéki iskolások és óvodások által készített land art alkotásokból nyílt tárlat a Föld Napja alkalmából. A gyerekek feladata nem volt könnyű: a természetben megtalálható alapanyagokból kellett műalkotásokat létrehozniuk. Az ünnepélyes megnyitón igazi gyerekparadicsommá alakult a Malom udvara: lehetett krétarajzokat készíteni, vattacukrot enni, s emellett a kis alkotók jól megérdemelt nyereményeiket is átvehették. Három korosztályban osztottak díjakat a legügyesebb és legkreatívabb csoportok között, a beérkezett pályaműveket pedig a MűvészetMalomban állították ki. A rendhagyó kiállítást Tóth Pál fizikatanár nyitotta meg a természet alapelemeire szabott kísérleteivel: megcsodálhattuk, hogyan válik lángokká a virágpor, de a folyékony nitrogén és a forró víz látványos, óriási gőzfelhővel járó reakcióján is nagyokat ámult a közönség. A megnyitó után a Retextil csoport tartott műhelyfoglalkozást a gyerekseregnek: itt megtanulhatták, hogyan tudják az elhasznált, régi háztartási textileket úgy újrahasznosítani, hogy közben a környezetüket is óvják.

 

Kiállítás a Föld Napja alkalmából

 

A programkavalkád szombat délelőtt folytatódott a MűvészetMalomban, ahol az érdeklődőknek a már sokat emlegetett land art irányzat egyik magyar képviselőjével, Pokorny Attilával volt alkalmuk megismerkedni. A művész elmesélte, hogyan születnek meg a művei, s hogyan ihleti őt meg a természet állandó körforgása. A délután folyamán a Ferenczy Múzeum új tárlatán, az Utat nyitni a szabadsághoz – Ferenczy Béni művészete című kiállításon ismerkedhettek meg a múzeumbarátok a szobrász különféle alkotói korszakaival, s megtudhatták, mennyiben hatott például felesége alakja a műveire. A tárlaton nagyon sok alkotás viseli magán a művész életének és környezetének nyomait: szobrait a mindennapok ihlették.

 

Magyarósi Éva és Kigyós Fruzsina tárlatvezetése

 

 

 

A Mozaik Múzeumtúra friss kezdeményezése, hogy a rendezvényeken egy határon túli, magyar múzeum is bemutatkozhasson itthon. Ennek keretében a szombati napon a szentendrei kiállítóhelyek vendége a vajdasági Topolya Község Múzeuma volt, akik elmesélték, hogyan jutott a birtokukba a topolyai magyar képzőművész, Ács József hagyatékának egy része, s bemutatták a – még csak néhány éves – múzeumot.

 

Topolya Község Múzeumának bemutatkozója

 

Ez után is folytatódott a szerb tematika a Ferenczy Múzeumban: az este folyamán zenés-verses-filmes programon vehettek részt az érdeklődők, ahol Danyi Zoltán író, Mezei Szilárd zeneszerző és Tolnai Szabolcs rendező részvételével merülhettek el az érdeklődők az Újvidéki Orfeuszok – A vajdasági Új Symposion kiállítás anyagában.

 

Zenés tárlatvezetés a Ferenczy Béni Kiállításban

 

Az eseménydús szombati nap után a vasárnap is mozgalmasra sikerült a szentendrei múzeumokban. Délelőtt bárki megbizonyosodhatott róla, hogy a városnézés gyerekszemmel is lehet izgalmas, ugyanis a Hurrá Szentendre! című helytörténeti mesekönyv tematikájával indult felfedező túra a Fő térről, ahol kicsik és nagyok egyaránt remekül szórakozhattak! Délután pedig a Ferenczy Múzeumban két igazán különleges tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők: Magyarósi Éva művész A csalók is álmodnak című kiállításának záró tárlatvezetésén ugyanis Kigyós Fruzsina kurátor és az alkotó személyesen kalauzolták végig a művészetkedvelőket a személyes hangvételű, női lélek rejtelmeit boncolgató kiállításon. A Mozaik Múzeumtúra hétvégéjének lezárásaképpen pedig zenés tárlatvezetés volt Bodonyi Emőke kurátorral az Utat nyitni a szabadsághoz – Ferenczy Béni művészete kiállításon, ahol az érdeklődők Czifra Gergely fuvolaművész és Majtényi Eszter zongoraművész kíséretével ismerkedhettek meg az egyik legnagyobb magyar szobrász életművével.

 

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Nyíregyháza lesz, május 18-án.

 

Bővebben a Mozaik Múzeumtúráról:

www.mozaikmuzeumtura.hu

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.