EN facebook

Sztorik habbal: a gasztrotörténelemmel folytatódik a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozata

MŰHELY

2022-07-13 10:00

„A sert forrald fel, és csuporba verj egy vagy két tyúkmonyat. Azt hideg serrel verd össze jól, azután a meleg serrel ereszd fel. Sózd meg és kockaszeltre add fel.Azonban kockaszeltet vajban megrántván, azt felül hintsd reá. Ha akarod, a tyúkmony helyett tégy tejfelt belé. S ha a ser igen ecetes, vízzel temperáld meg.”


Ez a recept egy serlevesé, amely a Misztótfalusi Kis Miklós által 1695-ben kiadott szakácskönyvben olvasható, és amelyről ma már tudjuk, hogy a csíksomlyói ferences kolostorban keletkezett.


A sör- és gasztrotörténelem ehhez hasonló érdekességeiről, összefonódásairól esik szó a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal második adásában Saly Noémi művelődéstörténész, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa segítségével Nagy Judit műsorvezető kérdései mentén.


Az adás és a Sztorik habbal sorozat a Dreher Sörgyárak YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán követhető.

 

 

A Söripari Emléktár Kőbányán, Budapest mértani közepén és a főváros egyetlen sörgyárában, a Dreher Sörgyárak Zrt. területén helyezkedik el.

 

Az országban és nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása. Az sörgyár 1979-ben, a fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, amely megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából került felújításra. A 2019-ben kezdődött munkálatok eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti állandó kiállítással, két Kolodko-szoborral és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Az intézmény 2021 óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban is, ahol a www.muzej.hu oldalán már az első évben a 10 legkeresettebb helyszín egyike volt. 2022-ben a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület szakmai zsűrije az Év Múzeuma díjra jelöltek közé válogatta a Dreher Söripari Emléktárat.

 

film, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, téma, virtuális
2022-06-26 07:00
Az év múzeuma, emlékezet, helytörténet, ipari örökség, Pulszky Társaság, technika, téma
2022-05-16 19:00