EN facebook

Szöulban turnézik a budapesti Néprajzi Múzeum

KIÁLLÍTÁS

2023-06-21 17:30

A Néprajzi Múzeum munkatársai az idén 151 éves intézmény gazdag gyűjteményeire építve folytatják kutató és ismeretközvetítő munkájukat. Az Egy napom című tárlat immár a harmadik helyszínen tekinthető meg Dél-Koreában 2023. június 20-tól.

 

A messziről érkezett kiállítás egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről. A kiállítás a Néprajzi Múzeum és a koreai múzeumok közötti hosszú távú szakmai együttműködés fontos állomása.

 

Ki vagyok én? Mi tesz engem azzá, aki vagyok? Mi számomra az élet értéke? Miben hasonlítok és miben különbözöm másoktól? Ezek a kérdések foglalkoztatják aktuálisan a világ egymástól akár távoli pontjain működő múzeumainak munkatársait.

 

A szöuli Guro Art Centerben tegnap nyílt kiállításon a látogatók fotók, filmek, tárgyak segítségével nyerhetnek bepillantást három gyerek életén keresztül a 20. és a 21. század elejének Magyarországába. A tárlat csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történeteivel egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről.

 

A kiállítás a Néprajzi Múzeum és a koreai múzeumok közötti hosszú távú szakmai együttműködés fontos állomása. A tárlat a Szöuli Történeti Múzeumban volt először látható, ahol 2022-ben 106.715 látogató tekintette meg a kiállítást. Második helyszínként a Daegu Bangjja Yugi Museum-ban (Korean Bronzeware Museum) rendezték meg, ahol 2023. június 11-ig volt látogatható.

 

fotó forrása: facebook.com

 

Meggyőződésem, hogy a harmadik helyszínén megnyílt kiállítás és múzeumaink szoros együttműködése még sok látogatóink érdeklődését felkeltő sikeres közös projektet eredményez – mondta Kemecsi Lajos főigazgató. A negyedmilliónyi műtárgy, melynek egynegyede a nemzetközi gyűjteménybe tartozik, ezáltal a világ Magyarországtól távoli kultúráit képviseli és a többszázezernyi néprajzi-antropológiai fotó kiváló alapot kínál a korszerű kérdéseket elemző múzeumi munkánkhoz – tette hozzá.

 

A kiállítás egyik fontos eleme Szöllősy Kálmán (1887–1976) fotóművésznek, az úgynevezett „magyaros” stílus egyik mesterének fotósorozata. 1936-ban fotómontázst készített egy boldogi kislány, Püspöki Örzse napi teendőiről: hogyan indul a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, hogyan étkezik együtt a család. A tárlat másik két főszereplője, Petrovics Dorottya és Kovács Peti mai fiatalok, Boldogon, illetve Törökkoppányban, egymástól 250 km távolságra élnek.

 

fotó: Berényi Marianna

 

Csak a kiállításban „találkoznak”, de nem véletlenül: közös bennük, hogy mindkettőjüknek fontos településük hagyományainak tisztelete és megőrzése. A három magyarországi gyerek dokumentált hétköznapjain keresztül most a szöuli közönség újra felteheti a saját kérdéseit, megadhatja a saját válaszait a különböző kultúrákról.

 

fotó: Berényi Marianna

 

A Néprajzi Múzeum számos nemzetközi díjat elnyert, tavaly megnyílt modern épületében októberben a Szöuli Történeti Múzeum munkatársai által rendezett látványos tárlatot fogad. További koreai múzeumokkal is szerveződik közvetlen együttműködés a Néprajzi Múzeummal, szakmai, tudományos és kiállítási területen egyaránt.

 

 

Borítóképen:

A Guro Art Center kiállítóterének bejárata

fotó: Berényi Marianna