EN facebook

Szinyei Merse Pál remekművei még február közepéig a Galériában

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-02-03 07:00

A nagy sikerre való tekintettel a Magyar Nemzeti Galéria 2022. február 20-ig meghosszabbítja a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak a kiállítását.

 

Különleges alkalom, hogy a tárlaton egyúttal Monet, Sisley, Corot vagy Courbet remekműveit is megcsodálhatja a közönség, hiszen a kiállításra húsz külföldi festmény is érkezett neves köz- és magángyűjteményekből, amely izgalmas lehetőséget teremt arra, hogy Szinyei műveit nemzetközi kontextusban is megvizsgálhassuk. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a kiállítás hétfői napokon is látogatható.

 

 

Kapcsolódó programok:


Portrék, parkok, pipacsok

 

Topor Tünde és Winkler Nóra online tárlatvezetésen mesélnek a festői módszerek sokféleségéről, a képek születésekor meghatározó életélményekről, követik Szinyeit a fák közé az erdőbe, a csendes patakokhoz, a családi birtokra, felnéznek vele együtt a levegőbe, és vele tartanak Münchenbe is.


A program időpontja:
2022. február 7. 18.00–19.00

 


Családi kalandozások online

 

Kezdjék velünk a hétvégét! Szinyei Merse Pál csodálatos festményének segítségével egy hideg, februári estén is ragyogó napsütésben és élénk színekben gyönyörködhetünk. Interaktív programon fedezzük fel a Majálist, elmerülünk a számtalan apró részlet világában.

 

A program időpontja:

2022. február 11. 17.30–18.00

 

 

 

A Majális más szemmel, avagy kik ezek az emberek?

 

Szinyei Majális című műve nemcsak egy pompás tájkép vagy egy derűs, életörömtől sugárzó életkép, hanem egy csoportkép is. Tudjuk, hogy ki kicsoda ezen a képen. Az ő közös történetüket titkos szerelmek, érdekházasságok, halálos kimenetelű párbajok teszik izgalmassá. Bellák Gábor művészettörténész online előadása 2022. február 12-én,
19 órától veszi kezdetét.

 

 

Valentin-napi tárlatvezetés

Szinyei Merse Pál megannyiszor festette le szerelmét, későbbi feleségét, Probstner Zsófiát. Az ő alakja szerepel a magyar festészet egyik ikonikus alkotásán, a Lila ruhás nő című képen is. De lehetünk-e szerelmesek a napfénybe, a színekbe, a természetbe? Ezt a kérdést járjuk körül Valentin-napi vezetésünkön.

 

 

A program időpontja:

2022. február 14. 16.00–17.00

 


Múzeum+


Az idei év első Múzeum+ estjének középpontjában az innováció és az újjászületés áll: időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kurátori tárlatvezetések során megismerhetik Szinyei Merse Pál modernségét, míg az állandó kiállításokban forradalmi művészcsoportokat mutatunk be. Az egész estés zenei aláfestést Antal Gábor jazz-zongorajátéka adja. A kreatív workshop keretében játékosan alkothatnak a mágnes erejével, de hallhatnak előadást a restaurálás szolgálatába állított technológiai fejlesztésekről és Szinyei műkereskedelemben elfoglalt helyéről is. A gasztronómiai fogások, finom borok és forró teák pedig ezúttal is segítenek még kellemesebbé varázsolni az estét.

 

A program időpontja:

2022. február 16. 18.00–22.00

 

kiállítás, múzeum, művészettörténet
2021-11-14 18:00
képzőművészet, kiállítás, művészettörténet, tárgy, virtuális
2020-09-09 07:00
gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, magazin, művészettörténet, tárgy
2021-07-23 11:15