EN facebook

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete

KIÁLLÍTÁS

2021-11-14 18:00

2022. február 13-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában a magyar festészet egyik legnagyobb hatású festőjének, Szinyei Merse Pálnak az életművét bemutató tárlat. A közel 120 művet felvonultató kiállítás magyar és nemzetközi (elsősorban osztrák, német, francia) kontextusban vizsgálja Szinyei festészetét és kultuszát.

 

A tárlaton Szinyei főművein keresztül követhetjük végig az életművet. Olyan, művészettörténeti szempontból is nagyhatású festményekkel találkozhat a látogató, mint a Majális, a Lilaruhás nő, a Pipacsos mező, a Pacsirta vagy a Léghajó. A kiállítás kurátorai, Hessky Orsolya, Krasznai Réka és Prágai Adrienn igyekeztek a felvonultatott anyaggal azt is bemutatni, milyen volt a korabeli magyar és nemzetközi művészeti közeg, amelyben a festő alkotott, illetve milyen hatása volt a főműveknek a Szinyeit követő magyar festőgenerációk körében. Így a tárlaton látható több külföldi és magyar köz- és magángyűjteményből érkezett festmény, olyan nemzetközi szinten is neves alkotóktól, mint Monet, Sisley, Corot, Courbet vagy Gainsborough. Szinyei kultuszát kortársaitól egészen napjainkig, Rippl-Rónai Józseftől, Ferenczy Károlytól Bernáth Aurélon keresztül egészen Konkoly Gyuláig, Tót Endréig és Szabó Ábelig vizsgálja a tárlat.

 

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete (Kép forrása: MNG Facebook)

 

A kiállítást eredetileg 2020-ban, Szinyei születésének 175. és halálának 100. évfordulójára tervezték megnyitni, azonban a világjárvány miatt 2021 novemberére tolódott a megnyitó. Mindazonáltal ennek a halasztásnak köszönhető, hogy olyan képek is megjelenhetnek a tárlaton, amelyekre a tavalyi évben még nem lett volna lehetőség. Ilyen például Szinyei Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festménye, amely a második világháború alatt eltűnt a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, azonban a közelmúltban ismét előkerült, és egy magyar származású New York-i műgyűjtő ajándékaként visszakerült a múzeum gyűjteményébe.

 

(Borítókép forrása: MNG Facebook)

képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeum, művészettörténet
2021-10-31 07:00