EN facebook

Szenzációs bronzkori lelet került elő Tiszajenő határában

LELET

2022-09-16 07:00

Fémkeresővel bukkantak Tiszajenő térségében az elmúlt két év legjelentősebb leletére - adta hírül a szoljon.hu. A közel száz bronz tárgyat tartalmazó két agyagedény kiemelésében a Damjanich János Múzeum régészei, Nagy Fanni és Kovács Péter vettek részt. Balogh Csaba, a múzeum önkéntese detektorral járta a vidéket, és egy hét különbséggel, egymástól néhány száz méterre találta meg a két nagy fogást.

 

Tiszajenő határában egy dombvonulat két lejtőjén találta meg korszerű, nagyon érzékeny, több mint ötszázezer forintot érő keresőjével a különleges kincseket. Többször alaposan átvizsgálta a területet, mire rábukkant az első, majd egy hét múlva a második kincsre. Az első edény húsz centiméteres mélységben hevert, melyet gyorsan visszatemetett és egy héten át rejtegetett, hogy ne vegyék észre. Közben átvizsgált egy másik területet is és ott bukkant a közel fél méter mélységben lévő negyven centis átmérőjű agyagedényre amiben hetvenhárom tárgyat rejtettek el annak idején.

 

A közel száz bronz tárgyat tartalmazó két agyagedény kiemelésében Nagy Fanni és Kovács Péter régészek, a Damjanich János Múzeum munkatársai vettek részt. Szakszerűen körbeásták a lelőhelyet és egyben vették ki az edényeket, majd Szolnokra szállították és a múzeum raktárában bontották ki a tartalmukat.

 

 

KÉPGALÉRIA - Bronzkori leleteket vizsgálnak Szolnokon
Fotók: Mészáros János

 

 

 

Ez az első késő bronzkori lelet, amit érintetlenül sikerült feltárni. Becslések szerint mintegy háromezer éve tették bele a bronz tárgyakat az edényekbe, hogy később újraöntsék őket. A hibás, törött sarlókat, tokos baltákat és dísztűket szabályosan belepréselték a kerámia edényekbe, hogy minél kisebb helyen elférjenek.

 

 

Borítóképet készítette: Mészáros János

örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00
régészet, tárgy
2017-10-21 10:00