EN facebook

Szentendrei Múzeumok Éjszakája – 2024. június 22.

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-06-16 07:00

Egy város, egy este, egy karszalag: Szentendre múzeumai idén is együtt csatlakoznak a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumaiban a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a tánc és az élő történelem világában kalandozhatnak az érdeklődők.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tánc és táncalkalmak köré szervezett programjai nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is. 18 órakor nyílik meg a múzeum A tánc mint élő örökség Európában című kiállítása, a színpadi programok pedig 18:30-kor az Erdély épületegyüttes főterén kezdődnek.

 

A Kortárs&Balett Tánccsoport kortárs előadása után a néptáncok veszik át a „szót”. Az Erdélyre hangolt tánc etűdök kalotaszegi, mezőségi, széki és székelyföldi táncfantáziákat mesélnek, a Duna táncműhely Hajadonok című előadása érzelmeket és kapcsolatokat jelenít meg a tánc formanyelvén. Lesz ezen az estén moldvai, romani és Berka táncház, és megismerkedhetnek az érdeklődők a Lévai-féle élménypedagógiával és élménytánccal is. A tánc mellett más művészeti területek is beköltöznek ezen az éjszakán a Skanzen Erdély épületegyüttesébe. A Korzó kávéházban Grecsó Krisztián íróval beszélgethetnek a látogatók, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, az Erdély faluban pedig a budapesti graffiti szubkultúra egyik első alkotója, a Nikon Laciként ismert Brunszkó László készít táncos graffitit.

 

Tűzugrással és szerelmi jóslással is készül a múzeum, hiszen a nyári napfordulóhoz kapcsolódó Szent Iván-éj pogány hiedelmeket és rítusokat is magába olvasztott. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, amelynek során készíthetünk táncrendet, citerát, pártát és kalárist is az Erdély tájegység kisvárosi házaiban. Az óránként vezetett tematikus séták során pedig a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig nyitva tart.

 

 

A Múzeumok Éjszakájára hangolódva, délután 16 órakor indul a Ferenczy Múzeumi Centrum programsora a Kmetty Múzeumban, ahol Mácsai János zenetörténész vezet végig Barcsay Jenő: A formák ritmusa című kiállításán. 17 órától a Ferenczy Múzeumban kreatív workshop várja a látogatókat: a Finom életek - A gyűjtemény diákszemmel című kiállításhoz kapcsolódva szappanból készül emlékmű, ropiból konstruktivista szobor, káposztából absztrakt festmény.

 

A PhotoLab-ban 18 órától Kibeszélő címmel kreatív fotóművészeti workshop várja elsősorban a tizenéves korosztályt Kudász Áron Ariel Tropical Depression című kiállításán. 19 órától a MűvészetMalomban Galambos Péter színművész tolmácsolásában képekhez társított, ritkán hallható önéletrajzi írások, korabeli méltatások segítségével ismerhetjük meg az Európai Iskola művészeit. Szintén 19 órától mesés múzeumséta indul Nagy Luca meseterapeuta vezetésével 5 helyszínnel, a séta végén pezsgős koccintással.

 


A Ferenczy Múzeumban, a Takarékos módi című kiállításban 19 és 22 óra között újragondolt egykori játékokat – gombfoci, papírgyöngy-készítés, fonaljáték – próbálhatunk ki, és ugyanitt, 20 órától Fából vaskarika? címmel Sz. Tóth Judit kurátor tart tárlatvezetést. 21 órától a Vajda Múzeumban Vincze Ottó képzőművész helytörténeti tárlatvezetése Vajda Szentendréjét mutatja be, 22 órától pedig a templomdombi Czóbel Múzeumban a Paletták – Czóbel Béla párizsi & magyarországi kapcsolatai című kiállításon az Édeni Csokibolt alkoholos bon-bon fantáziáit kóstolhatjuk meg, amelyeket Czóbel, Picasso, Rippl-Rónai, Kernstok, Chagall, Renoir munkái inspiráltak.

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei ezen a napon 16 órakor nyitnak és 24:00-ig látogathatók.

 

 

A karszalagok ára felnőtteknek 3.000 Ft, a gyermekeknek és nyugdíjasoknak pedig 1.500 Ft. A karszalagok nyitvatartási időben a múzeumok pénztáraiban, valamint a jegymester.hu oldalon vásárolhatóak meg. A szentendrei múzeumokban elfogadjuk a központi múzeumok éjszakája karszalagokat is, ugyanakkor a helyben megváltott karszalagok nem biztosítanak ingyenes belépést a pesti programokra. További fontos információ, hogy a napközben megváltott napijegyek, valamint a múzeumi kártyák nem érvényesek az esti programokra.

 

A program ideje alatt a HÉV állomástól Skanzenes Robur-járat közlekedik, amelyet Szentendrei Múzeumok Éjszakája karszalaggal ingyenesen lehet igénybe venni. A kisbusz a Vasúti Villasor elejéről indul 17:00, 17:30, 18:00, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 és 22:30 órakor. Indulás vissza az állomásra a Skanzenből: 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 és 24:00 órakor.

 

Részletes program

 

 

 

 

Fotók:

Deim Balázs (FMC)

Kaiser Erika (Skanzen)

Egyetemisták a múzeumról, képzőművészet, kortárs, múzeumpedagógia, műhely, téma
2024-06-12 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-05-12 15:00
gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, Magyar Géniusz Program, múzeumandragógia
2024-05-04 07:00