EN facebook

Meghosszabbítva! A szentendrei Czóbel-kiállítás 2025 elejéig vár

TÉMA

2024-05-12 15:00

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szentendrei Czóbel Múzeum Paletták című kiállítása jövő év elejéig látogatható. A tárlat Czóbel művei mellett a magyar és francia pályatársak, Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Báró Hatvany Ferenc, Berény Róbert, Gráber Margit, Egry József, Ilosvai-Varga István, Kmetty János, Modok Mária, Perlrott Csaba, Szántó Piroska, Tihanyi Lajos, Vörös Géza, Ziffer Sándor, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Marc Chagall, George Braque alkotásaiból is válogat. 

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítás-sorozata Czóbel Béla társadalmi kapcsolatainak szövevényes hálóját tárja fel, amely a 20. század eleji európai művészetet jellemző viharos változások közepette alakult ki. A múzeum 2021-ben vont először párhuzamot Czóbel életműve és második felesége, Modok Mária alkotásai között.

 

Czóbel Béla a '20-as években, Párizsban. Fotó: Kratochwill Mimi jóvoltából

 

 

A folytonosság érzését teremtve a népszerű kiállításon a két művész legfontosabb szakmai és személyes kapcsolataiba nyerhetünk betekintést. Visszaemlékezések, interjúk, fotók, levelek, valamint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Deák Gyűjteménye, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, az Antal-Lusztig kollekció, Klein Gábor, Nagy András, Feuer András és Haas János ritkán látott darabjai együtt rajzolják ki a különböző alkotói pályákat és a közös utakat.

 

Modok Mária: Kilátás az erkélyről, 1940 körül

olaj, vászon, 68,5x53,5 cm, magántulajdon, a Virág Judit Galéria jóvoltából

 

Czóbel Béla: Szobabelső, 1910

olaj, karton, 71x50 cm, Kovács Gábor Gyűjtemény

 

A Paletták - Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című kiállítás eredetileg április végén zárt volna, de a meghosszabbított nyitva tartással, 2025. január 31-ig látható a páratlan kiállítást Szentendrén.

 

 

 

 

Enteriőrfotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2023-05-19 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet
2021-11-10 15:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-11-08 07:00