EN facebook

Szellőzködő, lágy melegben Arany szellemével a PIM-ben

MUZÉJ

2017-06-17 00:00

A Múzeumok éjszakáján a Károlyi-palota bejárható zegzugaiban és fákkal körülkerített udvarán eltévedhet a múltban és a jövőben, aki Szentivánéji kalandját a PIM-ben tervezi megtalálni. A remélhetőleg „szellőzködő, lágy melegben” gyakran láthatja éppen eltűnőben Arany János szellemét, hol Shakespeare fordítóként dzsesszre hangolva, hol Bálint Andrást hallgatva, hol Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Szőcs Petra, Zalán Tibor törzsasztalához ülve, vagy Fazakas Júlia Szőke Panniján elmerengve, s hogy látomásai ne illanjanak el az éj sötétjében, az Arany üzenőfalon megörökítheti a Toldi szabadulószoba titkait. Aki Szabó Balázs Bandája után megtudja a Karinthy-slamből, hogy mit hozott a jövő, könnyen Szörényi László nyelvrokonságot firtató előadásán találhatja magát, ahonnan egyenes út vezet a szöveg-szaunába. Fehér László, Kovács Ákos, Szabó T. Anna és a kurátorok tárlatvezetései majd Dragomán György, Sajó László és Tóth Krisztina pop up kiállítása után a garázsvásár tárgyai közt bolyongva meg sem lepődik a látogató a színészautomatán, a Szabó Magda divatbemutatón és a smink tanácsadáson. Vagy ha mégis, nehéz helyzetében Abigél segítségét is kérheti. De erről több szó ne essék...

A KERTBEN (Kapunyitás 17 órakor)

18.00 Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs és bandája varázslatos dallamokkal, lírai szövegekkel varázsolja el a hallgatóságot. Zene és irodalom tájaira kalauzolnak, visszatérve, újrateremtve a versmondás zeneiségét, az énekelt vers hagyományát.

A zenekar tagjai: Acsády Soma – basszusgitár, Ferencz László – dob, Harangozó Sebestyén – gitár, Ölveti Mátyás – cselló, Szabó Balázs - ének, hegedű, gitár, kaval, cajon

19.30 Karinthy-slam – válaszok a jövőből/MZ/X jel’kezz!

„Kérlek, írótárs, válaszolj. Könyörgök neked, írd meg sebtiben - mi lesz? Hová megyünk? Meddig élünk? Mifelé törekedjünk?”

A Slam Poetry Magyarországgal együttműködve arra kérjük a hazai slam szcéna ismert szövegelőit/költőit, hogy válaszoljanak egy fiatalember megható levelére, aki a 100 év múlva élő írástudót faggatja a jövőről, vagy, ha úgy tetszik, tegyék fel az őket foglalkoztató kérdéseket a 2110-es évek emberének, aki talán hologramon nézi a ma esti műsort egy könyv(holo?)tárban/felhőben.

Vigyázat, friss, virtuóz költészet!

21.00 Henry, Will és a többiek

Részletek Shakespeare és Purcell A szentivánéji álom és A tündérkirálynő című darabjaiból.

Közreműködnek: Turczi István – versek; Fekete-Kovács Kornél – trombita; Ávéd János – szaxofon; Oláh Krisztián – zongora; Horváth Balázs – nagybőgő; Gyárfás Attila – dob

23.00 Szőke Panni éjszakája

Fazakas Júlia színésznő és Robert Dakowicz zenész Arany balladát és népdalokat adnak elő

Fazakas Júlia a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett színész szakon. Ezt követően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban játszott öt évet. 2002- től a Honvéd Színház tagja volt, pár éve szabadúszó. Jelen pillanatban az Utcaszínházi Alkotóközösséggel és az Anyaszínházzal dolgozik együtt. Ősszel, Pesten a Frida Kahlo balladája címszerepében lesz látható. Két zenekarban is énekel, a Dorban és az Eugenia formációban. Mindkettő világzenét játszik. Robert Dakowicz varsói születésű zongorista, harmonikás. Kanadában nőtt fel, az egyetemen vette fel a magyar nyelvet. Több éve most már Magyarországon él és zenél. Zenekarjai a Cosa Polska és az Eugenia formáció.

 

A PIM TERMEIBEN

16.00 Színház az egész! A Drámatábor résztvevőinek Toldi-előadása. Rendező: Lengyel Ferenc

19.00 Arany – Bálint András legendás estje

Arany János, aki ifjúkori barátot hiányol, a figyelmes szerkesztő, a kislányát gyászoló, Az ember tragédiája dramaturgja, a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasító, majd azt elfogadó, a test nyavalyáira panaszkodó, a Margitszigeten bolyongó, az Őszikék mestere, az ironikus, bölcs ember mind megelevenedik versekben, balladákban, naplójegyzetek, levélrészletekben, szerkesztői megjegyzésekben. Egy gazdag, kevéssé ismert Arany Bálint András nagyszerű, lebilincselő tolmácsolásában.

20.30-tól Törzsasztal

"Asztal-írás ötvenhatban / Vala itt-ott még divatban; / Kisded asztal egyik lába / Iró-eszközt rejt magába: / A körűl sereglenek / Azzal írnak másvilági / Láthatatlan szellemek."
A Törzsasztal résztvevői szerencsére nem szellemek, de Arany János A kép-mutogató című balladájának szellemében asztalukhoz ülvén megidézik önmaguk esti társaságát és még "író-eszköz" is előkerülhet, ha nem is az asztal egyik lábából. Bár, ki tudja...

Kinek milyen törzsasztala van, akár valós, akár képzeletbeli? Kik ülnek oda és mivel töltik az időt? Együtt esznek, isznak, kártyáznak, írnak, szomorúak, örülnek, összeesküsznek, fociznak, varrnak? Akik bepillantást engednek fél-félórára a barátaikkal az asztaltársaságuk titkos életébe: Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Szőcs Petra és Zalán Tibor.

21.30 Finnugor "halbűzös" atyafiság – Szörényi László előadása

Minden, amit mindig is tudni akartunk a finn és magyar irodalom kapcsolatáról, a finnugorságról, a Szörényi professzortól megszokott izgalmas, tanulságos és rendkívül szórakoztató formában. Aki még nem ismeri a magyar irodalom élő lexikonát, véletlenül se hagyja ki ezt az előadást! A Szörényit ismerőknek, a rajongóknak, mondanunk sem kell…angol nyelvű tolmácsolással /a Finn Nagykövetséggel és a Finnagorával közös program

01.00 RuhaTÁR– Szabó Magda hősei a kifutón egy rendhagyó divatbemutatón

Divattervezők: Bodnár Enikő, Gyulai Natália, Latin Anna, Molnár Virág, Nyiri Katalin, Pazicski MIklós, Szűcs Blanka

Modellek: Balsai Móni, Fátyol Kamilla, Takács Katalin, Tenki Réka, Tompos Kátya, Trokán Nóra, Udvaros Dorottya

Közreműködik: Máté Gábor
Rendező:Seres Tamás

 

KÜLÖNLEGES TÁRLATVEZETÉSEK és +PROGRAMOK A KIÁLLÍTÁSOKBAN

Móricz csizmája

19.00 Fehér László festőművész tárlatvezetése

20.00 Tárgylesen – pop up kiállítás: Dragomán György, Sajó László és Tóth Krisztina közreműködésével

22.00 Kovács Ida kurátor és Hegyi Katalin muzeológus tárlatvezetése

 

Önarckép álarcokban – Arany János-kiállítás

18.00 Kovács Ákos énekes tárlatvezetése

20.00 Csorba László történész tárlatvezetése

 

Annyi titkom maradt – Szabó Magda 100

21.00  Szabó T. Anna tárlatvezetése

23.00 Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok tárlatvezetése meglepetés vendéggel

 

Finn100

22.00–01.00 SzövegSzauna – Hallgasson kortárs finn irodalmat a gőzben. Fürdőruhára nem lesz szükség, most a szavak melegítenek, tisztítanak és lazítanak el. Minden egész órában indulnak a szauna turnusok./a Finn Nagykövetséggel és a Finnagorával közös program

 

AKTIVITÁSOK AZ ÉJSZAKÁBAN

18.00–02.00

Arany üzenőfal

Verseny Arany Jánossal, avagy meddig folytatható egy tiszta rím

Tedd próbára a benned lakozó poétát és folytasd Arany-challenge üzenőfalunkon a közösségi versed egy – tisztán rímelő – sor hozzátoldásával. Vigyázat: haladók a ritmizálásra is ügyelhetnek!

Toldi erőpróba
Ha útbaigazítást kérnek tőled, jellemzően egy petrencés rúddal jelzed az útirányt? Könnyedén emelgetsz malomkövet? Semmilyen szellemi vagy fizikai viadal nem riaszt el? Akkor próbálj szerencsét nálunk! A múzeumok éjszakája során Toldi szabaduló szoba várja a kalandvágyók csoportjait. Fél óránként 4-5 fős csoportokban lehet majd megbirkózni a próbákkal. Előzetes regisztráció a szabadulo@pim.hu címen.

Múzeumi selfie

Ismered az érzést, amikor egy tárgy mintha hozzád és csak hozzád szólna, mintha kizárólag csak Te fejthetnéd meg különlegességét, kivételességét vagy mikor mintegy villámcsapásként megérzed a múltat egy műalkotást szemlélvén? Eljött az ideje, hogy nyilvánossá váljanak e kitüntetett pillanatok. Barangold be Az önarckép álarcokban című Arany bicentenárium kiállítást, válaszd ki a Te tárgyadat, írd meg két mondatban történeteteket, posztold facebook/instagram oldalunkra #tárgybazártszemek és nyerd meg a könyvcsomagok egyikét!

Abigél, segíts!

„Ki vagy te, Abigél?” Legenda, szent, csaló, hús-vér ember vagy szobor, a szomszéd vagy talán a sarki zöldséges? Tudod mit, nem is fontos, hogy ki vagy. Segítesz? Rád bízhatom a titkomat? Abigél várja a kéréseket és legjobb tudása szerint segít. Ha Horn Micinek és Vitay Georginának bevált, talán Neked is segíthet! Nem csak Matulásoknak!

Garázsvásár – lebontott kiállításaink installációs anyagából - fotók, díszek, apróságok

Kinek ne fordult volna meg a fejében a gondolat: „Ha a teremőr nem figyel, ezt a képet én bizony leveszem a falról!”? Itt a soha vissza nem térő alkalom, kiárusítjuk másolt kincseinket, hogy új, szerető gazdára leljenek az egykor a kiállítótereket díszítő, gazdagító képek és tárgyak. Minden egy példányban, minden jutányos áron, minden Önökre vár!
18.00–22.00 Kapcsolj kalligráfiára!

Lépjünk Arany János nyomdokaiba, készítsük el saját Kapcsoskönyvünket, s írjuk tele ihletett, kalligrafikus betűkkel. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a könyvkészítés és a lúdtollal írás művészetét.

20.00–24.00 Színészautomata – Vándorszínészképzés pillanatok alatt! Verset mondanál? Akcióhős lennél egy drámában? Némafilmben vagy reklámfilmben szerepelnél? Az automatával mindez lehetséges, végezetül még oklevelet is kapsz majd, hogy sikeres vándorszínész-vizsgát tettél.

20.00–01.00 Girl Power!

címlapfotó, smink tanácsadás, készítés, fotózás

„A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.” ehhez a Szabó Magda idézethez sminkelünk ezen az estén, és ha kipróbálnád, hogy mutatsz egy címlapon, most ezt is megteheted!

Múzeumok Éjszakája, programajánló
2017-06-15 00:00
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2017-06-18 00:00