EN facebook

Szabadságharcosok között / Among Freedom Fighters - Online kiállítás

VIRTUÁLIS

2024-02-15 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében tavaly megrendezett Szabadságharcosok között | John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból időszaki kiállításhoz elkészült egy online kiállítás az MNM OMMIK munkatársai által, mely a MuseuMap Gallery-n, s már a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján is elérhető.

 

 

A kiállításról pár szóban a kurátor Bognár Katalin tolmácsolásában:

 

„John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap megbízásából Magyarországra érkezett cseh származású fotóriporter négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Ekkor készült képei, elsősorban a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Bizottsága székházának Köztársaság téri (ma II. János Pál pápa tér) ostromakor rögzített felvételei, a Life és más jelentős külföldi sajtótermékek oldalain váltak világhírűvé.

 A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal – időszaki fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolacsarnokában 2023. október 20. és december 10. között. Az ITT MEGTEKINTHETŐ ÖSSZEÁLLÍTÁS ennek a kiállításnak az online változata.”

 

 

Az online kiállításnak helyet adó MuseuMap Gallery a MuseuMap aggregációs portál bővítéseként, annak aloldalaként 2020 májusában jött létre. A MuseuMap új dimenziója, ahol játékosan könnyedebb stílusban ismerhető meg a portál anyaga.

 

Látogassatok el a MuseuMap Gallery-re, ahol a Kiállítások menüpontban számos további virtuális kiállítást és online galériát találhattok!

 

Ne feledjétek Mi éjjel-nappal nyitva vagyunk!

 

 

Borítókép: ©John Sadovy

kiállítás, látogató, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2020-03-31 14:00