EN facebook

A Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból - új kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-21 18:00

A Szabadságharcosok között címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban az 1956-os forradalomról 2023. október 20-án, a világhírű fotóriporter, John Sadovy 1956-ban Magyarországon készített fotóiból.

 

Ha nincs kommunizmus, akkor a 20. század második felében Európa nem hasad ketté, és a 21. századi geopolitikai változásoknak nem magatehetetlen elszenvedője, hanem alakítója lehetne - hangsúlyozta A Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ma is hálásak vagyunk közép-európai testvérünknek, a néhai Jan Sadovy fotóművésznek, hogy '56-os fényképeivel segít ébren tartani a világ emlékezetét és lelkiismeretét" - méltatta a cseh származású fotográfust.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a magyar történelem szempontjából különleges értékű fotóanyag mutatkozik be. John Sadovy 1956-os felvételeinek egy részét az egész világ ismeri, ezek világhírűvé tették mind a magyarság szabadságharcát, mind a képek alkotóját. Számos, a nyilvánosság által eddig nem ismert kép is látható azonban a kiállításban - húzta alá.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (balról), Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke, Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy, John Sadovy lányai valamint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. október 20-án.

Foó: MTI/Bruzák Noémi

 

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalom világtörténeti médiaesemény is volt, amelyről legalább 150 külföldi tudósító és 36 fotóriporter adott hírt. A forradalom és szabadságharc megismertetésében John Sadovynak nagy jelentősége volt nemcsak tapasztalata miatt, hanem azért is, mert vakmerősége nagy empátiával is párosult a magyar szabadságharcosok iránt - jegyezte meg.


Sadovy négy napig, 1956. október 29. és november 1. között tartózkodott Magyarországon, sorozata így nem a teljes forradalom leképeződése, képei mégis nagy jelentőséggel bírnak - mutatott rá a NEB elnöke. Sadovy dokumentálta például a legalaposabban a Köztársaság téri pártház ostromát - tette hozzá.

 

Yvonne Sadovy de Mitcheson, John Sadovy lánya felidézte, hogy édesapja négy olyan, igen intenzív napot töltött az 1956-os forradalom Magyarországán, amelyre később is élete egyik legfontosabb időszakaként emlékezett, noha katonaként, majd haditudósítóként megjárt számos háborút és konfliktuszónát.

 

 
De ki is volt ez a bátor fotós, akinek a magyar forradalom napjaiban készített és a sajtóban megjelent felvételeit a Tengerentúli Amerikai Hírügynökség 1957-ben Robert Capa aranyéremmel ismerte el?
 
John Sadovy 1925. október 29-én született Písekben, egy kis kelet-csehországi faluban, ahol már gyerekkorában arról álmodott, hogy fényképész lesz. 1939-ben, a megszálló német csapatok elől menekülve hagyta el otthonát, és kalandos úton csatlakozott az Olaszországban brit vezénylet alatt harcoló lengyel egységekhez.
 
A harcok során beletanult a haditudósító-fényképész szakmába, és 1948-as angliai leszerelése után egy fényképész műteremben kezdett el dolgozni.
 
Az 1950-es évek elején lépett át a fotóriporterek világába, szabadúszóként készítette a felvételeket először Londonban, majd Párizsban, később pedig Rómában.
 
A kezdeti nehézségeket követően egyre több képe jelent meg, többek között a Picture Post, a Life és a Vogue című képes magazinokban. Sadovy a Life című amerikai képes hetilap párizsi irodája megbízásából érkezett Magyarországra 1956-ban.
 
 
A Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal állította össze.
 

A nyolcvanöt történelmi felvételt felvonultató kiállítás 2023. december 10-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban, az október 23-i nemzeti ünnepen pedig ingyenesen lesz megtekinthető.

 

 

Borítókép forrása: facebook.com

állományvédelem, digitalizáció, emlékezet, gyűjtemény, műhely, történelem
2020-10-31 07:00
fénykép, tárgy, történelem
2019-12-09 19:00
1956, emlékezet, helytörténet, kiállítás, történelem, virtuális
2020-10-22 18:00