EN facebook

Stéger Ferenc és az opera világa – zene- és színháztörténeti tárlat nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2024-10-24 07:00

A szentendrei születésű világhírű tenor énekes, Stéger Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából nyílik kiállítás a Ferenczy Múzeumban 2024. október 24-én. Az ünnepelt operaénekes bejárta egész Európát, 1846-1874 között közel 50 városban megfordult, 2000-nél több alkalommal állt színpadra és több mint 60 szerepet játszott. A tárlaton személyes tárgyai mellett korabeli kották, fényképek, festmények, színháztörténeti érdekességek láthatók.

 

Stéger Ferenc (1824-1911) 1846 és 1874 között bejárta Európa színpadait, de a pesti Nemzeti Színház egyik kivételes tehetségű tenoristája is volt. Az Erkel-operák mellett a kor zenei ízlésének megfelelően szinte minden divatos darabban énekelt főszerepet, főleg Donizetti, Verdi, Meyerbeer operákban. Gyermekkorában és visszavonulása után élete végéig a Duna-parti városban élt, és leszármazottai révén hagyatéka legjelentősebb része a szentendrei múzeumban található.

 

A tárlaton bemutatásra kerülnek korábban nem látott személyes tárgyai (mint például hangvillája, jelmeze, útiládája), emellett zene- és színháztörténeti érdekességek, kották, fényképek, festmények, valamint Stéger Ferenc naplói, melyekben évtizedeken keresztül, akkurátusan feljegyezte minden előadását.

 

Stéger Ferenc, Bécs, 1855, Ferenczy Múzeumi Centrum

 

A látogatók betekintést nyerhetnek rendkívül mozgalmas színészi pályájának főbb állomásaiba. A tárlaton láthatóak lesznek a külföldi vendégszerepléseihez kötődő emlékei, például a karintiai kapu melletti bécsi színháztól kapott babérkoszorúja, színészektől és zenészektől kapott emléklapok, fényképek korabeli énekesekről, színészekről, de külön helyet kap a spanyol lovagkereszt kitüntetése is.

 

A tárlat a színházakon keresztül vezeti végig a látogatót, így Bécs, Zágráb, Prága, Bukarest, Kolozsvár, Itália és Barcelona jelentik a főbb állomásokat. A legtöbb előadása a Nemzeti Színházhoz kötődik, melynek karnagya ekkor Erkel Ferenc volt, az egyik terem ehhez a színházhoz kapcsolódik. Szakmai és baráti kapcsolatuk gyümölcsözően hatott a zenetörténetre, Erkel a Hunyadi László operát egy áriával is kiegészítette Stéger kedvéért.

 

Stéger Ferenc Faust szerepében Angelica Moróval, Torino, 1867, Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Nyolc hazai és több külföldi intézménytől kölcsönzött műtárgyak, reprodukciók láthatók a tárlaton, valamint korábban Szentendrén még ki nem állított Borsos József, Kovács Mihály és Domenico Peduzzi festmények. A kiállításon Stéger Ferenc kottáit, valamint a Nemzeti Színház egykori plakátmásolatait is megtekinthetik a látogatók.

 

Kurátor: Dr. Fábián Laura történész

 

 

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:

 

2024. október 24. csütörtök, 18:00

Stéger Ferenc és az opera világa – MEGNYITÓ

Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5.

Köszöntőt mond: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és Borbély-Tardy Anna, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója

A kiállítást megnyitja: Mona Dániel zenetörténész

Közreműködik: Horváth István operaénekes

 

 

2024. október 25. péntek, 17:00

Stéger Ferenc és az opera világa | TÁRLATVEZETÉS és KONCERT

 

17:00 TÁRLATVEZETÉS a Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos u. 5.), Dr. Fábián Laura történésszel, a kiállítás kurátorával.

 

18:30 KONCERT a Városháza dísztermében (Városház tér 1-3.)

 

 

Ezen az estén László Ferenc kritikus, kultúrtörténész mesél Stéger Ferenc Nemzeti Színházban eltöltött, nagy időszakáról, nemzetközi karrierjéről és a törzsrepertoárját alkotó olasz, francia operairodalomról, valamint Erkel Ferenchez fűződő viszonyáról.

 

Verdi, Donizetti, Puccini, Erkel legnagyobb operaáriáit és duettjeit a Magyar Állami Operaház magánénekesei adják elő zongorakísérettel:
Kriszta Kinga (szoprán)
Horváth István (tenor)
Oberfrank Péter (zongora)

 

 

2024. december 2.

Stéger Ferenc és az opera világa - KONFERENCIA


A kiállításhoz kapcsolódva a Ferenczy Múzeumi Centrum 2024. december 2-án szakmai konferenciát szervez, melyen a 19. századi zene-, színház- és művelődéstörténet kapcsolódó szegmensei kerülnek a középpontba. Emellett örömmel fogadnak a korszak pesti kulturális életével vagy európai művelődéstörténetével foglalkozó előadásokat is. A tervek szerint a konferencia előadásai a múzeum évkönyvében, a Studia Comitatensiában kerülnek publikálásra, a 2025-ben megjelenő kötetben.

 

Jelentkezési határidő: 2024. október 31.

 

Jelentkezni egy előadáscímmel és a téma pár mondatos (2000 karakter) ismertetésével lehet: laura.fabian@muzeumicentrum.hu

 

 

A kiállítás 2024. október 25-től 2025. március 9-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

 

 

Stéger Ferenc útiládája, Ferenczy Múzeumi Centrum 

helytörténet, műhely, színház, téma
2024-10-09 18:00
gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2024-09-28 07:00
felhívás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-09-24 07:00