EN facebook

Rózsa Sándor dohányzacskója a szegedi Várban

TÁRGY

2021-10-23 20:30

Rövid ideig ismét látható lesz Rózsa Sándor dohányzacskója Szegeden: a Vármúzeumban állítják ki a legendás betyárhoz kötődő relikviát 2021. október 23-tól. A dohányzacskót 2006-ban adományozták a Móra Ferenc Múzeumnak, melyet Laucsik Máté vizsgálóbírónak ajándékozhatott Rózsa Sándor, békülésük jeleként.

 

Ismét látható lesz a nagyközönség számára Rózsa Sándor dohányzacskója Szegeden. Október 23-tól rövid ideig állítják ki a pótolhatatlan relikviát a Vármúzeumban, az egykori szegedi vár maradványában, ahol maga a betyárkirály is raboskodott.

 

A dohányzacskót adományként kapta 15 évvel ezelőtt a Móra Ferenc Múzeum: az adományozó felesége Laucsik Máté vizsgálóbíró dédunokája volt. A hagyomány szerint Laucsik csalta tőrbe Rózsa Sándort, majd hosszú évekre börtönbe zárta és csellel és kínzásokkal próbálta vallomásra bírni. Az adományozók családi legendáriuma szerint az idősödő betyárt egyszer meglátogatta a vizsgálóbíró a szamosújvári börtönben, ahol békülésük jeleként ajándékba kapta ezt a dohányzacskót Rózsa Sándortól.

 

A különleges relikviát műtárgyvédelmi okok miatt ritkán állítják ki – most is csak rövid ideig lesz látható a Vármúzeumban, a Szeged történetét bemutató kiállításon. A tárlaton egy börtön-rekonstrukciót is megtekinthetnek a látogatók, megismerhetik a betyárvilág részleteit és akár kalodába is zárhatják magukat.

kiállítás, látogató, örökségvédelem, természet, történelem, újranyitás
2021-04-30 07:00
beruházás, bővítés, kiállítás, örökségvédelem
2020-05-27 07:00