EN facebook

Rigójancsi - Szerelmi történetet idéz meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban látható horvát-magyar időszaki kiállítás

KIÁLLÍTÁS

2023-12-20 15:20

Közép-Európa a kávéházi kultúra származási helye, a rigójancsi sütemény pedig egy érdekes szerelmi történetet idéz meg. Többek között ez derül ki a Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállításon a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

Sok magyar sütemény több mint közönséges édesség, soknak saját története van, köztük a bejglinek vagy a Kossuth-kiflinek. A rigójancsi története mögött a virtuóz magyar cigányprímás és a belga Chimay hercegnő, Clara Ward viharos szerelmi története húzódik meg.


Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a híres sütemény feltételezett eredete egyike azoknak a történeteknek, amelyekkel a horvátokkal osztozunk.

 

A közös történelmünk csaknem ezer évre nyúlik vissza, együtt dolgoztunk és harcoltunk - hangoztatta. A múzeumok őrzik identitásunk tárgyait, ennek részei a velünk együttműködő népeket és a köztünk lévő barátságot szimbolizáló tárgyak - tette hozzá.


Az időszaki kiállításból kiderül, hogy Fiume városa (Rijeka) miként kötődik a magyar édességhez - hangsúlyozta Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete. A közös történelem mellett horvátoknak és a magyaroknak hasonló a kulturális örökségük: az építészettől, a művészeti alkotásokon át az életmódig.

 

Ezért érezzük magunkat ma Magyarországon és Horvátországban egyaránt otthon. A tényleges különbségek ellenére megtaláljuk a közös nyelvet, ami lehetővé teszi, hogy még jobban megismerjük egymást és erősítsük kapcsolatunkat  - hangsúlyzta a nagykövet.


A kiállításon egy süteményre irányul a figyelem, amely Fiuméban, estleg Abbáziában jött létre és vált népszerűvé, de egyaránt kedvelik Bécsben, Zágrábban és Budapesten is - mutatott rá Mladen Andrlic, aki emlékezett arra is, hogy nemrég három évre szóló kulturális együttműködési programot indított a Horvát Köztársaság Kulturális és Médiaügyekért Felelős Minisztériuma és a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium.


Török Róbert, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója elmondta, hogy az időszaki kiállítás keretein belül az érdeklődők turisztikai, gasztronómiai időutazáson látogathatnak el Fiumébe, hogy megismerjék azt a városi hangulatot, amelyben Rigó Jancsi és felesége Clara Ward egykori botrányos története is megelevenedik.

 

forrás: MTI/Soós Lajos

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosa, Fiume a boldog békeidők városfejlődésének kiváló példája. A rendszeresen induló hajójáratai, fejlődő városképe az egyik legjelentősebb kikötővé tette az Adriai-tengeren és ahogyan szerte Európában, Fiuméban is kialakult a kávéházi kultúra. Ez jellemezte a Continental szálloda kávéházát is, amelynek neve máig összefonódott a magyar cigányprímásról elnevezett rigójancsi süteménnyel - magyarázta a múzeumigazgató.


Az időszaki kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó János, a korabeli botrányhős. Kiderül miként házasodott össze "a kor legérdekesebb hercegasszonyával", valamint, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül az édesség megalkotásához - hangsúlyozta Török Róbert.

 

 

 

Borítóképen:

Török Róbert és Vincze Máté (balról) Rigó Jancsi élethű mása mellett a Rigójancsi - Szerelem mint édes ihlet című horvát-magyar időszaki kiállításon a megnyitó napján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a megnyitó napján.

Forrás: MTI/Soós Lajos