RETRO-Sopron: Képmutogatás a lakótelepen

PROGRAM

2018-08-08 14:45

Különleges szabadtéri helyszínre, a soproni Jereván lakótelep Szolgáltató házához invitálja a nézőket Bolodár Zoltán a RETRO-Sopron legújabb, nyári kiadásában. Az augusztus 17-én fél 9-kor kezdődő helytörténeti képmutogatáson a Soproni Múzeum munkatársa a Jereván lakótelep tükrében mutatja be a 60-70 és 80-as évek mindennapjait. Az előadás ingyenes, érdemes időben érkezni!

 

 

 

 

Tudják, mikor épült az első kockaház vagy az első lakótelep Sopronban? Hallottak róla, hogy a soproni panelházak építése nem csak az adott városrész életére volt jelentős hatással? A Jereván lakótelep, a Kőfaragó téri lakótelep, a József Attila lakótelep megépítése az építők mellett, a tömegközlekedés szervezőinek is feladatot adott. Az élhető lakókörnyezet megteremtése élelmiszerboltok hálózatát, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat igényelt és a sokoldalú ellátást biztosító szolgáltató házakat is kellett kialakítani.
Bolodár Zoltán legújabb képmutogató előadása betekintést enged a Kádár-korszak lakáshelyzetébe és a lakásproblémák megoldását célzó soproni panelépítések történetébe. Felidézi a 1960-1970-1980-as éveket, amikor hétköznap reggelente ezrek indultak meg az északnyugati ipartelep irányába. SOTEX, SOFA, AFIT, Fésűsfonalgyár: a korszak fiataljainak életét és szabadidejét meghatározó mozaikszavak, és persze a lakótelepek, amelyek megépítése szoros összefüggésben állt az akkor működő üzemekkel.

 

 

RETRO-Sopron sorozat
Töretlen népszerűségnek örvend Bolodár Zoltán vetítettképes előadássorozata, amely közel 10 éve indult el a Soproni Múzeumban. A múzeum fotógyűjteményének vezetője a képmutogatás elfeledett szakmáját eleveníti fel. A fotográfia feltalálása előtt képmutogatók járták az országot, akik a gyertya fényének segítségével maguk festette képeket tártak a publikum elé.  A falvak templomaiban, kultúrházak besötétített helyiségeiben történetekkel is színesítették a képeket. Bolodár Zoltán előadásaiban annak a több mint másfél évszázadnak közel 150 ezer felvételéből válogat, amit a Soproni Múzeum fotógyűjteménye őriz.  A Sopronról és helytörténeti témákról szóló vetítéseken egy-egy bejátszásban ismert soproniakat, szakértőket is megszólaltat. A sorozat sajátossága a különleges helyszínválasztás is. Augusztus 17-én a Jereván lakótelepi Szolgáltatóház ad otthont a programnak, de bevált helyszín az Eggenberg-ház udvara, a Storno-ház és a Fabricius-ház mögötti várfal vagy a Múzeumkert a Deák téren, ahol 2017-ben az eső ellenére is teltházas közönség fogadta.

 

 

Elhivatott múzeumi szakember

Bolodár Zoltán 1971-ben született Sopronban, végzettsége szerint faipari mérnök és rendszerfejlesztő műszaki informatikus. 12 éve került a Soproni Múzeumba, ahol a fotógyűjtemény digitalizálása miatt informatikához értő embert kerestek, és szinte azonnal beleszeretett a munkába: - Érdeklődésem a fotográfia-történet, annak technika története és a helytörténet felé fordult és szívügyemmé vált ennek az ismeretnek átadása - vallja a múzeumi szakember, akinek nevéhez kapcsolódik a Régiségtár, Sopron első közgyűjteményi portáljának elindítása is. - Ha szeretjük lakóhelyünket, akkor fontosnak érezzük, hogy megismerjük annak történetét. A RETRO-Sopron nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nem vagyok egyedül abban, hogy jó dolog soproninak lenni. Sokan szeretik ezt a várost és egész más érzés közösségben együtt megélni a múltidézés élményét. A jereváni képmutogatás reményeim szerint egy új sorozat nyitánya, nagyon jó lenne, ha más városrészek is megtapasztalhatnák Sopronban ezt a közösségi érzést.

A rendezvény a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával valósul meg. Tóth Éva, a részönkormányzat elnöke kiemelte, fontos, hogy a Jereván is helyszíne legyen a közkedvelt RETRO-Sopron sorozatnak, mert Bolodár Zoltán látványos, képes várostörténeti sorozata egyszerre felbecsülhetetlen értékű dokumentum, tudásanyag és értékes múltismeret, amit minden soproninak látnia kell.

 

RETRO-Sopron: Lakótelepek története

Helyszín: Jereván lakótelep Szolgáltatóház (belső füves udvara), Sopron, Kodály Zoltán tér 12. 
Időpont: 2018. augusztus 17., péntek 20:30 óra

Előadó: Bolodár Zoltán

Az év kiállítása, díj, helytörténet, múzeumpedagógia
2018-05-14 18:47
fénykép, kiállítás, művészet, néprajz
2017-09-29 09:00
film, kiállítás, programajánló
2017-12-05 11:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00