EN facebook

PSofficial, azaz mit kezdett a Petőfi irodalmi Múzeum a TikTokkal?

2021-10-12 16:00

Mivel lehet egy 200. születésnapra készülni? Főleg egy olyan ünnepelt esetében, akinek a nevét már akkor is tanulja az ember, amikor még nem érti, mi is a jelentősége és a szerepe a hordozójának? Számomra csak homályos hangulatok maradtak meg az apró nemzetiszín papírzászlókról egy szobor tövében és az ünnepi műsor izgalmából, ahol egy akkor még mérsékelten hozzáférhető versnél azon szorongtam, hogy vajon elő fog-e jönni a következő sora vagy végképp elvesztem a fonalat. Az egyéni élményeken túl, ha egy magyar kultúrához kötődő embertől megkérdezzük, ki is tulajdonképpen Petőfi Sándor, a tekintetében valószínűleg rosszallással vegyes kétkedés csillan: „Persze, hogy tudom! Mindenki tudja!"

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai osztályának munkatársaiként szeretjük a kérdéseket, jobban mint a kicsit mindig normatívnak ható válaszokat. Így indítottunk el egy elő-születésnapi kampányt, ami kérdőjelet tesz Petőfi neve mögé. Egészen pontosan a hozzá kapcsolódó közhelyek, amilyen a híres, magyar, költő és forradalmár mögé. Hogyan lehet érteni ezeket a „címkéket”? Hogyan lehetett érteni a XIX. században és hogyan napjainkban?

 

A Petőfi-hálózatok beszélgetéssorozatban egészen különböző diszciplínák szakértőit, alkotókat kértünk és kérünk meg, hogy a saját szempontrendszerük felől fogalmazzák meg viszonyulásukat a Petőfi jelenséghez, vagy éppen Petőfi korához. A 90-120 perces YouTube videók igazi csemegék azoknak, akik szeretik, ha egy-egy fogalom, jelenség tágabb értelmezői rendszerekben is elő-előbukkan és sokszínűségében mutatkozik meg.

 

 

Szabadság! Egyenlőség! Testvériség! - Felvidéki Miklós

 

PSofficial 

 

PSofficial egy TikTok profil. A 14+2 részes animációs sorozat ugyanarra a kérdésre épül, mint a Petőfi-hálózatok: ki is Petőfi Sándor, a híres, magyar, forradalmár költő?

 

Bár a TikTok az egypercesnél nem hosszabb videók egészen extrém felülete. Mégis most épp ez az egyik legnépszerűbb platform a 12 és 16 évesek körében. S mit tehet a múzeumpedagógus, ha virtuális közönséget, közösséget szeretne szervezni? Hát oda megy, ahol egyik fontos közönsége sok időt tölt!

 

Mindenfajta marketing rálátás és szaknyelv nélkül, sommás egyszerűsítéssel fogalmazva: a TikTok a minden érzékszervre egyszerre ható, jellemzően extrém rövid (inkább 30 másodperc vagy az alatti), általában csattanóra komponált figyelemfelhívó, sokkoló, vicces jelenetek felülete, ahol szinte naponta változnak a trendek (az, hogy milyen hangra, milyen videó a legfelkapottabb épp), de a már egyszer felkerült filmecskék újra és újra népszerűek lehetnek, nem vár rájuk a régi Facebook posztokat jellemző mély felejtés-sötétség.

 

Petőfi Freak Show, Felvidéki Miklós

 

De mit posztoljon egy múzeum a TikTokon?

 

A négy közhely mentén összegyűjtöttünk olyan Petőfi-történeteket, amelyek finoman a „címkék” nagyonis leegyszerűsítő és "egy-értelmű" sarkosságát kezdik ki, majd ezeket a csattanóra komponált jellemzően életrajzi mozzanatokat még sokszor átbeszéltük a múzeum marketing szakembereivel, hogy kiválasszuk a legjobbakat, leginkább „felület-kompatibiliseket”, majd odaadtuk őket egy tehetséges grafikusnak, Felvidéki Miklósnak, aki fanyar, geges, néhol harsány képi humorral egy animációs sorozatot-teremtett.

 

Az elsődleges cél a figyelemfelkeltés volt, a meghökkentés, a kissé szürreális, de mosolyogtató hozzáférhetetlenség érzetének megteremtése, a kíváncsiság felkeltése. A követők száma persze semmit nem jelent, de szeretjük, hogy 6000 felé mentünk!

 

Akit ezek a kis szösszenetek kívncsivá tettek, az megismerheti a  TikTok videók mögötti történeteket, ha ellátogat a PIM honlapjának Online múzeumpedagógia elnevezésű aloldalára.

 

 

 

Szendrey Júlia színre lép, Felvidéki Miklós  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

irodalom, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, Petőfi200, virtuális
2021-08-13 17:00
kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, virtuális
2020-03-31 16:30